Nato-mietintö tulee tänään eduskunnan täysistuntoon

Suomen kansallinen Nato-lainsäädäntö on tarkoitus käsitellä eduskunnassa loppuun vielä tällä vaalikaudella. LEHTIKUVA / Jussi Nukari
Suomen kansallinen Nato-lainsäädäntö on tarkoitus käsitellä eduskunnassa loppuun vielä tällä vaalikaudella. LEHTIKUVA / Jussi Nukari

Eduskunnan täysistunto alkaa tänään käsitellä ulkoasiainvaliokunnan mietintöä Suomen liittymisestä sotilasliitto Natoon. Asia on täysistunnon ensimmäisessä käsittelyssä iltapäivällä.

Suomen kansallinen Nato-lainsäädäntö on tarkoitus käsitellä eduskunnassa loppuun vielä tällä vaalikaudella. Ulkoasiainvaliokunta sai perjantaina valmiiksi mietintönsä, jossa se puoltaa jäsenyyden hyväksymistä. Mietintö oli yksimielinen.

Puhemies Matti Vanhanen (kesk.) kertoi perjantaina, että myös täysistunnon toiselle käsittelylle oli katsottu alustava aika, mutta sitä ei ollut vielä päätetty sitovasti.

Vaikka eduskunta käsittelisi jäsenyyden loppuun, Suomi ei pääse Naton täysjäseneksi ennen kuin kaikki nykyiset Nato-maat ovat hyväksyneet uuden jäsenen. Viime keväänä jäsenyyttä hakeneet Suomi ja Ruotsi odottavat yhä ratifiointeja Turkilta ja Unkarilta.

Hallitus antoi Natoon liittymistä koskevan lakiesityksen eduskunnalle joulukuun alkupuolella. Tuolloin Vanhanen esitti, että eduskunta käsittelisi esityksen loppuun vasta, kun Suomi on hyväksytty Natoon kaikissa nykyisissä jäsenmaissa. Hän perusteli asiaa sillä, ettei eduskunta tee lakeja pöytälaatikkoon.

Toissa viikolla puolueet kuitenkin sopivat, että Suomi hyväksyy asian valmiiksi jo nykyisessä eduskunnassa. Aikataulun vauhdittamista on perusteltu muun muassa kevään eduskuntavaalien tuomalla katkoksella.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje