Pääministeri Marin suitsuttaa kevään Nato-ratkaisua uudenvuoden tervehdyksessään – "Toivon, että osaamme kansakuntana olla tästä ylpeitä"

Sanna Marinin uudenvuoden tervehdys keskittyi Ukrainan sotaan ja sen aiheuttamiin muutoksiin. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Sanna Marinin uudenvuoden tervehdys keskittyi Ukrainan sotaan ja sen aiheuttamiin muutoksiin. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Pääministeri Sanna Marin (sd.) toteaa uudenvuoden tervehdyksessään, että suomalaisten tulisi olla ylpeitä viime keväänä tehdystä ratkaisusta hakea Naton jäsenyyttä.

Marin sanoo, että Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa vaati suomalaisia päättämään Suomen asemasta uudessa tilanteessa. Ennen sotaa alle kolmannes suomalaisista kannatti kyselyissä Nato-jäsenyyttä, mutta sodan alettua jäsenyyden taakse asettui hetkessä kansan enemmistö. Marin huomauttaa, että Nato-päätös tehtiin vahvalla kansan tuella ja lujalla parlamentaarisella yksituumaisuudella.

–  Tuolle yksituumaisuudelle meidän on hyvä rakentaa tulevaisuuttamme Naton jäsenenä, Marin sanoo uudenvuoden tervehdyksessään.

–  Päätöksellämme olemme vahvistaneet Suomen asemaa ja laajentaneet liikkumatilaamme tilanteessa, jossa se uhkasi kaventua, ja jopa vaarantua.

Marinin mielestä suomalaisten ratkaisut osoittivat rohkeutta ja suomalaista sisua.

–  Olemme puolustaneet yhdessä arvojamme ja tehneet tarvittavat ratkaisut omista lähtökohdistamme käsin. Toivon, että osaamme kansakuntana olla tästä ylpeitä.

"Venäjä ei tule voittamaan"

Marinin uudenvuoden tervehdys keskittyy muutenkin Ukrainan sotaan ja niihin muutoksiin, joita se on aiheuttanut Suomelle ja Euroopalle. Pääministeri kiittelee EU:ta yhtenäisyydestä ja lujuudesta vastauksessaan Venäjän hyökkäykseen.

–  Lujuutta ja rohkeutta meiltä vaaditaan jatkossakin. Autamme niin kauan kuin ukrainalaiset meiltä apua tarvitsevat, Marin vakuuttaa ja sanoo, että suomalaisille ukrainalaisten asia on meidän asiamme.

–  Venäjä ei tule voittamaan sotaansa. Maailma, jossa epädemokraattiset suurvallat alistavat muita valtioita YK:n peruskirjasta ja kärsimyksestä välittämättä, on jätettävä lopullisesti taakse. Venäjän ystävät ovat käyneet harvalukuisiksi.

Euroopan vahvistaminen Suomen etu

Marin peräänkuuluttaa myös Euroopan omavaraisuutta. Hänen mukaansa energiakriisi, sota ja koronapandemia ovat nostaneet esiin Euroopan kriittiset riippuvuudet muihin maihin.

–  Meidän on vahvistettava strategista autonomiaamme eli Euroopan omavaraisuutta, resilienssiä ja kumppanuuksiamme maailmalla erityisesti muiden demokraattisten valtioiden kanssa, pääministeri sanoo.

–  Strateginen autonomia on myös arvojemme puolustamista. Suomen etu on toimia Euroopan vahvistamiseksi etenkin, kun maailmassa tarvitaan ihmisoikeuksien, tasa-arvon ja yhteistyön puolustajia.

Marin myös kehottaa kaikkia vaalimaan demokratiaa ja käyttämään äänioikeuttaan kevään eduskuntavaaleissa.

–  Tämän vaalikauden poikkeukselliset vuodet ovat näyttäneet, kuinka demokraattinen, pohjoismainen hyvinvointivaltio on osoittanut vahvuutensa erilaisten kriisien keskellä. Siksi eduskuntavaalit tuntuvat nyt erityisen merkityksellisiltä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje