Poliisi: Kansainvälinen järjestäytyneen rikollisuuden ryhmä yritti perustaa alaosaston Suomeen

Poliisin mukaan ryhmän kurinpidossa käytettiin väkivaltaa ja sen pelkoa. LEHTIKUVA / Anni Savolainen
Poliisin mukaan ryhmän kurinpidossa käytettiin väkivaltaa ja sen pelkoa. LEHTIKUVA / Anni Savolainen

Poliisi kertoo onnistuneensa estämään kansainvälisen järjestäytyneen rikollisryhmän kiinnittymisen Suomeen. Helsingin ja Länsi-Uudenmaan poliisin tutkinnassa selvitettiin huumausaine-, ampuma-ase- ja väkivaltarikoksia, joista epäillään ryhmän jäseniä.

Poliisin mukaan ryhmän johtohahmo värväsi ryhmän jäsenet Suomessa, hankki heille aseita ja raportoi ryhmän toiminnasta ulkomaille. Johtohahmo on poliisin mukaan ulkomaalainen mies, joka ei vakituisesti asu Suomessa.

– Esitutkinnan perusteella kyseinen epäilty tuli Suomeen tavoitteenaan perustaa alaosasto kansainväliselle järjestäytyneelle rikollisryhmälle. Ryhmällä on nimi, eriytyneet roolit ja käskyvaltasuhteet. Poliisi sai viitteitä myös siitä, että ryhmällä oli tarkoituksena hankkia yhtenäisiä ulkoisia tunnuksia, kuten sormuksia. Kyseessä ei kuitenkaan ole niin kutsuttu liivi- tai moottoripyöräjengi, sanoo tiedotteessa tutkinnanjohtaja Toni Uusikivi Helsingin poliisista.

Poliisin mukaan ryhmän kurinpidossa käytettiin väkivaltaa ja sen pelkoa. Poliisin hankkimassa videossa näkyy, kuinka johtohahmo kohdistaa ryhmän jäseneen pitkäkestoista väkivaltaa.

Mies lähetteli poliisin mukaan viestejä, joissa kehotti hakemaan netistä tietoa omalla nimellään ja hakusanalla "Södertäljen mafia".

– Hän halusi, että vastaanottaja näkee uutiset ja keskustelut, joista käy ilmi hänen kytköksensä järjestäytyneeseen rikollisuuteen Ruotsissa, tiedotteessa sanotaan.

Huumeita varastoitiin vuokra-asunnoissa

Poliisin mukaan pääepäillyt otettiin kiinni seksuaalirikoksista Helsingin ja Länsi-Uudenmaan poliisin operaatiossa.

Ryhmän epäillään järjestäneen ulkomailta Suomeen kokaiinia ja amfetamiinia, ja huumeita epäillään levitetyn 450 000 euron edestä. Ryhmältä takavarikoitiin lisäksi esimerkiksi kannabiskasvattamo.

Huumeiden varastointiin käytettiin poliisin mukaan vuokra-asuntoja Helsingin keskustassa. Yhdestä huoneistosta takavarikoitiin videovalvontajärjestelmä.

– Videovalvontajärjestelmän avulla organisaation johtohahmot Suomessa sekä ulkomailla valvoivat kulkua ja toimintaa huumevarastoina käytetyissä asunnoissa, Uusikivi sanoo.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje