Poliisi tutkii Espoon Ison Omenan tapausta kuolemantuottamuksena – vartijoiden kiinni ottama nainen kuoli voimankäyttötilanteessa

Poliisin mukaan tässä vaiheessa saatujen tietojen perusteella kuolemantuottamuksesta on syytä epäillä useita henkilöitä. LEHTIKUVA / ANNI SAVOLAINEN
Poliisin mukaan tässä vaiheessa saatujen tietojen perusteella kuolemantuottamuksesta on syytä epäillä useita henkilöitä. LEHTIKUVA / ANNI SAVOLAINEN

Lauantaisesta Espoossa Ison Omenan kauppakeskuksessa tapahtuneesta kuolemantapauksesta on kirjattu rikosilmoitus ja tapahtunutta tutkitaan kuolemantuottamuksena, Länsi-Uudenmaan poliisi kertoo.

Vartijoiden kiinni ottama nainen kuoli voimankäyttötilanteessa.

Poliisin mukaan tässä vaiheessa saatujen tietojen perusteella kuolemantuottamuksesta on syytä epäillä useita ihmisiä. Esitutkinnassa selvitetään kunkin osuus tapahtumiin. Poliisi jatkaa tapahtumien kulun selvittämistä.

Poliisi ei kommentoi tapahtunutta ennen kuin oikeustieteellinen kuolemansyyn selvittäminen on valmistunut, kertoo tutkinnanjohtaja Nina Kangas STT:lle. Kangas ei halunnut kommentoida, kuinka montaa ihmistä tapauksessa epäillään tässä vaiheessa.

Paikalla on ollut runsaasti silminnäkijöitä, jotka ovat tehneet havaintoja tapahtuman aikana tai kuvanneet tapausta puhelimillaan.

Poliisi pyytää lähettämään mahdolliset tiedot tai havainnot sähköpostilla osoitteeseen https://vihjeet.lansi-uusimaa@poliisi.fi tai puhelinnumeroon 0295  413  031. Yhteyttä poliisiin pyydetään ottamaan myös siinä tapauksessa, jos paikalla olleiden hallussa on tapahtumaan liittyviä videoita.

Silminnäkijöiden mukaan vartijoita oli useita

Poliisi sai lauantaina noin kello viiden aikaan tehtävän kauppakeskus Isoon Omenaan. Ilmoituksen mukaan kauppakeskuksen vartijoiden kiinni ottama ihminen oli mennyt kiinniottotilanteessa elottomaksi ja kuollut elvytyksestä huolimatta.

Ison Omenan vartioinnista vastaa Securitas. Yrityksen toimitusjohtaja Jarmo Mikkosen mukaan vartijat olivat kauppakeskuksessa henkilöön liittyvällä tehtävällä.

–  Tapaus on todella valitettava ja vakava. Ymmärrän sen järkyttävän laajasti. Otamme osaa menehtyneen henkilön omaisten ja ystävien suruun. En voi kommentoida tapausta laajemmin, Mikkonen kertoi STT:lle sunnuntaina sähköpostitse.

Mikkonen sanoo yrityksen auttavan poliisin tutkintaa kaikin tavoin.

–  Tässä vaiheessa sisäinen selvitys liittyy siihen, että kaikki asiaan liittyvät seikat ja tiedot ovat viranomaisten käytettävissä. Lisäksi työntekijöiden jälkihoitoasiat ovat kiireellisiä, hän kommentoi kysymystä tapauksen selvittämisestä yrityksen sisällä.

Securitaksen sunnuntaina julkaiseman tiedotteen mukaan kaikki väkivallan uhkaraportit ja voimankäyttöilmoitukset käydään yhtiössä läpi. Sisäinen tutkinta käynnistetään, jos asiaa on osallisten oikeusturvan takia syytä selvittää lisää.

Ison Omenan keskuspäällikkö Mika Mustasilta sanoi STT:lle tapauksen olevan viranomaisasia, eikä hän voi sen vuoksi kommentoida enempää.

–  Lauantain tapaus oli todella valitettava tilanne, Mustasilta sanoo.

"Aina kun toimivaltaa käytetään, siihen pitää olla perusteet"

Järjestyksenvalvojien voimankäyttö nousi laajemmin julkisuuteen joulukuun lopulla, kun poliisi kertoi tutkivansa useamman järjestyksenvalvojan epäiltyä väkivaltaa pääradan lähellä ja erityisesti pääkaupunkiseudun asemien yhteydessä touko-joulukuussa 2022. Tutkinta kohdistuu Avarn Securityn työntekijöihin.

Turvallisuusalan ammattiliiton puheenjohtaja Arttu Korhonen sanoo, että julkisuudessa asiasta on puhuttu laajempana ilmiönä, mutta liitossa sitä ei sellaisena nähdä.

–  Näemme, että kyse on pienen ryhmän yhden toimeksiannon sisällä olevasta väärästä toimintakulttuurista. Työn valvonta, omavalvonta tai perehdytystyö on voinut yrityksessä pettää.

–  On hyvä, että asiat tulivat ilmi ja ne saadaan tutkittua ja selvitettyä. Yhden yrityksen yhdestä toimeksiannosta paljastunut vyyhti on kuitenkin vain murto-osa siitä, että alalla on päivittäin tuhansia ihmisiä, jotka turvaavat isoja asiakasmääriä ja suoriutuvat työstään hyvin, Korhonen sanoo.

Korhonen ei kommentoi Ison Omenan tapausta, koska tiedot tapahtuneesta ovat toistaiseksi vähäisiä. Yleisesti ottaen hän kuitenkin sanoo, ettei ole mitenkään poikkeuksellista, että yhtä häiriötä aiheuttavaa ihmistä saatetaan rauhoitella neljän tai viidenkin vartijan toimesta.

–  Kaksi voi esimerkiksi rauhoittaa ja taluttaa ihmistä ja muut sitten availla ovia ja muuta.

Kauppakeskukset ovat Korhosen mukaan vartijoille haastavia kohteita. Niissä on suuret asiakasmäärät, paljon liikkeitä sekä laaja toimintaympäristö. Myös väkivalta- ja uhkatilanteiden määrä vartijoita ja järjestyksenvalvojia kohtaan on viime vuosina kasvanut räjähdysmäisesti, hän sanoo.

–  Erilaisten terä- ja ampuma-asetilanteiden kohtaaminen on lisääntynyt. Enää se ei ole kuukausittaista, vaan viikoittaista tai joissain kohteissa jopa päivittäistä.

Vartijan koulutusta on Korhosen mukaan hiljattain uudistettu ja esimerkiksi asiakaspalvelulähtöisyyttä ja voimankäyttöön liittyviä osioita on koulutuksessa lisätty.

–  Aina kun toimivaltaa käytetään, siihen pitää olla perusteet ja sen pitää olla oikeutettua. Se on ihan lähtökohta.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje