Presidentti Niinistö: Suomen Nato-lainsäädännön vahvistaminen mahdollista parin viikon sisällä – Niinistö aloitti Yhdysvaltain-vierailunsa länsirannikolla

Presidentti Sauli Niinistö (keskellä) puhui Washingtonin osavaltion senaatin istunnossa. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa
Presidentti Sauli Niinistö (keskellä) puhui Washingtonin osavaltion senaatin istunnossa. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

Presidentti Sauli Niinistön mukaan hän voi vahvistaa Suomen kansallisen Nato-lainsäädännön jo maaliskuun aikana. Niinistö on aiemmin sanonut aikovansa vahvistaa kansallisen Nato-lainsäädännön heti eduskunnan hyväksymisen jälkeen.

Niinistö kertoi asiasta lehdistötilaisuudessa maanantaina vieraillessaan Yhdysvalloissa Washingtonin osavaltiossa.

Niinistö kertoi, että hän on tapaamassa hallituksen kanssa viimeistään parin viikon kuluttua. Presidentti ja hallitus voivat kuitenkin tavata myös aiemmin ylimääräisessä kokouksessa.

– Mitä olen sanonut on, että allekirjoitan lain ennen eduskuntavaaleja. Ja pidän tuon lupauksen, Niinistö vastasi STT:n kysymykseen.

Niinistön mukaan puhetta on ollut myös siitä, että Suomi myöhentäisi vahvistustaan, jotta Ruotsi ehtii saada oman lakinsa hyväksyttyä samanaikaisesti.

– Minulla ei ole mitään sitä vastaan, että meillä olisi suunnilleen samat päivämäärät, mutta en usko enkä luule, että se on kaikkein tärkeintä. Kaikista tärkeintä on, että molemmissa maissa laki on olemassa, Niinistö sanoi.

Suomi, Ruotsi ja Turkki jatkavat tällä viikolla kolmikantaneuvotteluja Nato-jäsenyyksiin liittyen. Turkki ja Unkari ovat ainoat maat, jotka eivät ole ratifioineet maiden Nato-jäsenyyksiä.

Turkki on puolestaan pyrkinyt ostamaan F-16-hävittäjiä Yhdysvalloilta. Asekaupat vaativat Yhdysvaltain kongressin hyväksynnän, ja moni senaattori on ottanut kannan, että hävittäjäkauppa voidaan hyväksyä vasta Turkin ratifioiduttua Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet.

Niinistön mukaan kolmikantakeskusteluissa puhutaan vain Suomen ja Ruotsin jäsenyyksistä, eikä keskusteluihin sekoiteta mitään muuta. Hän ei kommentoinut sitä, keskustellaanko aiheesta Yhdysvaltain-vierailun aikana.

Ensimmäinen ulkomaan johtaja Washingtonin senaatissa

Niinistö aloitti maanantaina Yhdysvaltain-vierailunsa maan länsirannikolla Washingtonin osavaltion pääkaupungissa Olympiassa. Hän puhui osavaltion senaatille sekä kävi kahdenkeskiset keskustelut osavaltion kuvernöörin Jay Insleen kanssa.

Inslee otti Niinistön vastaan Olympiassa Capitol-rakennuksessa Suomen aikaa iltaseitsemältä. Capitolissa kuultiin kuoron laulamana Suomen ja Yhdysvaltain kansallislaulut.

Tämän jälkeen Niinistö puhui osavaltion senaatin istunnossa. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun ulkomaan johtaja puhui Washingtonin osavaltion senaatille. Niinistö kertoi olevansa otettu kunniasta.

Niinistö otettiin vastaan senaatin istuntoon seisten annetuin aplodein, ja hän sai suuret suosionosoitukset ennen ja jälkeen puheensa. Presidentti puhui senaatille Suomen ja Yhdysvaltain välisestä yhteistyöstä, Euroopan turvallisuustilanteesta ja Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan sekä Suomen Nato-jäsenyydestä.

Niinistö luottavainen Nato-ratifioinneista

Niinistö kiitti puheessaan Yhdysvaltoja, maan presidenttiä Joe Bidenia sekä lainsäätäjiä tuesta Suomen Nato-hakuprosessissa.

– Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä uupuu vielä kaksi ratifiointia. Toivon ja uskon kuitenkin, että Naton huippukokouksesta Vilnassa tulee todellinen osoitus liittoutuneiden yhtenäisyydestä, kun pöydän ympärillä on 32 jäsentä, Niinistö sanoi.

Niinistö korosti puheessaan Suomen ja Yhdysvaltain kumppanuutta ja sitä, miten "kriittinen geopoliittinen tilanne" ja sota Ukrainassa ovat lähentäneet suhteita.

– Pian voimme kutsua toisiamme liittolaisiksi, Niinistö lisäsi.

Presidentin mukaan transatlanttisen yhteisön tukea Ukrainaan on jatkettava, kunnes oikeudenmukainen rauha on saavutettu.

– Venäjän sodalle Ukrainassa ei näy loppua. On Ukrainan asia päättää, milloin on neuvottelujen aika. Suomi tukee Ukrainan aloitetta oikeudenmukaisen rauhan puolesta. Ja yksi asia on selvä, ukrainalaisilla on oikeus elää rauhassa ja itsenäisyydessä omassa maassaan, Niinistö sanoi ja sai senaatilta aplodit.

Vierailu jatkuu perjantaihin

Kahdenkeskisissä keskusteluissa Niinistö ja Washingtonin kuvernööri Inslee puhuivat talous- ja teknologiayhteistyöstä Suomen ja Washingtonin osavaltion välillä. Esiin nousivat erityisesti ilmastonmuutoksen torjunta ja vihreä teknologia.

Lehdistötilaisuudessa molemmat näkivät paljon yhteistä Suomen ja Washingtonin välillä. Metsäisessä osavaltiossa Luoteis-Amerikassa asuu paljon amerikansuomalaisia, ja suomalainen kulttuuri on muokannut Washingtonia.

– Tuhannet suomalaiset tulivat Suomesta ja opettivat meidät kalastamaan, tekemään metsätöitä ja rakentamaan yrityksiä, Inslee sanoi lehdistötilaisuudessa.

Olympiasta Niinistö jatkaa yritysvierailuille. Paikallista aikaa maanantai-iltana Niinistö osallistuu Seattlessa turvallisuuspoliittiseen keskustelutilaisuuteen pohjoismaiseen perintöön, kulttuuriin ja taiteeseen keskittyneessä National Nordic Museumissa.

Niinistön matka kestää perjantaihin, ja matkan teemana ovat ulko- ja turvallisuuspolitiikka sekä talous- ja teknologiayhteistyö. Mukana seurueessa on yritysvaltuuskunta.

Tiistaina vuorossa on Kalifornia. Torstaina Niinistö vierailee pääkaupungissa Washingtonissa esimerkiksi tapaamassa senaattoreita. Perjantaina luvassa on vierailu Norfolkin sotilastukikohdassa ja tapaaminen Virginian osavaltion kuvernöörin kanssa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje