Presidentti Niinistö: Venäjä oli väärässä, kun se kuvitteli Ukrainan murtuvan ja tukemme Ukrainalle horjuvan

Presidentti Sauli Niinistön mukaan Suomi tukee Ukrainaa niin kauan kuin on tarpeen. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
Presidentti Sauli Niinistön mukaan Suomi tukee Ukrainaa niin kauan kuin on tarpeen. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Suomen ja muiden Pohjoismaiden poliittiset johtajat ovat tänään perjantaina osoittaneet tukeaan Ukrainalle, kun Venäjän käynnistämän hyökkäyssodan alkamisesta on kulunut vuosi.

Presidentti Sauli Niinistön mukaan Venäjä oli väärässä, kun se kuvitteli Ukrainan murtuvan ja Ukrainalle annetun tuen horjuvan.

– (Venäjä) kuvitteli Ukrainan murtuvan ja meidän tukemme Ukrainalle horjuvan. Se oli väärässä. Vuosi sodan alkamisen jälkeen Ukraina jatkaa urheasti vapautensa ja itsenäisyytensä puolustamista, Niinistö sanoo lausunnossaan.

Hänen mukaansa hinta, jota ukrainalaiset maksavat, on kauhea.

– Muistamme tuhansia henkensä menettäneitä. Ajatuksemme ovat niiden miljoonien kanssa, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa.

Niinistön mukaan Suomi tukee Ukrainaa niin kauan kuin on tarpeen.

– Teemme kaikkemme, jotta sotaa paenneet tuntisivat olonsa tervetulleeksi ja turvalliseksi maassamme. Ja tulemme auttamaan ukrainalaisia jälleenrakentamaan kauniin kotimaansa.

Haavisto: Suomi on Ukrainan rinnalla nyt ja jatkossa

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Suomi vaatii edelleen, että Venäjän tulee välittömästi pysäyttää sotatoimet ja vetää asevoimansa Ukrainan alueelta.

– Ukrainan urhea puolustustaistelu on herättänyt meissä voimakkaan auttamishalun. Suomi jatkaa Ukrainan vahvaa tukemista eri tavoin niin kauan kuin se on tarpeen, Haavisto sanoo ulkoministeriön perjantaina julkaisemassa kansallisessa julkilausumassa.

Haavisto toteaa, että Venäjän pyrkimykset liittää laittomasti itseensä Ukrainan alueita ovat YK:n peruskirjan vastaisia ja loukkaavat Ukrainan suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta.

– Suomi ei tule tunnustamaan minkään Ukrainan alueen laitonta liittämistä Venäjään.

Haaviston mukaan Suomi tukee kansainvälisen rikostuomioistuimen tutkintoja sotarikosten selvittämiseksi. Lisäksi Suomi tukee Venäjän valtio- ja sotilasjohdon saattamista vastuuseen hyökkäysrikoksesta.

Haavisto sanoo, että Ukrainan tulevaisuus on yhdistyneessä Euroopassa. Hänen mukaansa Suomi tukee Ukrainan lähentymistä Euroopan unioniin ja tähän kuuluvia uudistuksia. Suomi myös valmistautuu kansainvälisten kumppaniensa kanssa Ukrainan jälleenrakentamiseen.

– Suomi on Ukrainan rinnalla nyt ja jatkossa, Haavisto sanoo.

Pohjoismaiden pääministerit tuomitsevat hyökkäyssodan

Kaikki viisi Pohjoismaata haluavat osoittaa vankkumattoman solidaarisuutensa Ukrainalle, ilmoittivat Pohjoismaiden pääministerit yhteisessä lausunnossaan perjantaina.

– Jo 365 päivän ajan tämä epäoikeudenmukainen, mielivaltainen ja laiton hyökkäyssota on aiheuttanut käsittämätöntä kärsimystä, kuolemaa ja tuhoa tavalla, jota mantereellamme ei ole nähty toisen maailmansodan jälkeen, lausunnossa todetaan.

Pääministerit tuomitsevat Venäjän hyökkäyksen "jyrkimmällä mahdollisella tavalla". He painottavat, että hirvittävä hyökkäys siviiliväestöä ja kriittistä infrastruktuuria vastaan vahingoittaa Ukrainassa koko ajan viattomia ja haavoittuvassa asemassa olevia.

– Vain Venäjä voi päättää sodan lopettamalla vihamielisyydet ja vetämällä joukkonsa Ukrainan alueelta. Toistamme vaatimuksemme, että Venäjän federaatio tekee tämän välittömästi.

Yhteislausunnon mukaan kaikki Ukrainassa tietoon tulleet julmuudet ja vakavat ihmisoikeusloukkaukset tulee tutkia tarkasti ja sotarikoksiin syyllistyneet saattaa vastuuseen teoistaan. Rikokset eivät saa pääministerien mukaan jäädä rankaisematta.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje