Punkkikausi on alkanut – havainnot lisääntyneet huomattavasti viimeisen kuukauden aikana

Punkkihavaintoja on ilmoitettu alueittain eniten muun muassa Lounais- ja Etelä-Suomessa, Pohjanmaalla sekä Keski- ja Itä-Suomessa. Arkistokuva. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
Punkkihavaintoja on ilmoitettu alueittain eniten muun muassa Lounais- ja Etelä-Suomessa, Pohjanmaalla sekä Keski- ja Itä-Suomessa. Arkistokuva. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Tämän kevään punkkihavainnot ovat lisääntyneet huomattavasti viimeisen 30 päivän aikana, ilmenee Punkkilive-havaintosivustolta. Havaintoja kyseisellä ajanjaksolla oli lauantai-iltapäivään mennessä kertynyt yli viisituhatta, kun ajanjaksoa aiemmin tältä vuodelta havaintoja on kirjattu palveluun vain parisataa.

Havaintoja on ilmoitettu alueittain eniten muun muassa Lounais- ja Etelä-Suomessa, Pohjanmaalla sekä Keski- ja Itä-Suomessa. Suomessa vain pohjoisimmassa Lapissa punkkihavaintoja ei ole tehty toistaiseksi.

Turun yliopiston tutkijatohtori Jani Sormusen mukaan havainnot alkoivat huhtikuussa Etelä-Suomesta. Lumentulo toi kuitenkin punkkikauden alkuun takapakkia, Sormunen sanoo yliopiston tiedotteessa.

Eri alueilla omat suosituksensa

Lääkeyhtiö Pfizerin viimekuisen tiedotteen mukaan Suomessa todettiin tartuntatautirekisterin perusteella viime vuonna 151 puutiaisaivotulehdus- eli TBE-tapausta. Määrä nousi edellisvuodesta lähes 60 tapauksella, mikä tarkoittaa 65 prosentin kasvua, tiedotteessa kerrotaan.

Punkkilive.fi on Turun yliopiston ja Pfizerin yhteinen, punkkien esiintymistä kartoittava sivusto, joka perustettiin viime vuonna. Sivuston mukaan kansalaiset ilmoittivat viime vuonna yhteensä noin 79  000 punkkihavaintoa.

Viime vuonna kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat alueet ja lisäksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suosittelemat alueet punkkirokotusten ottamiselle voi myös tarkistaa sivustolta.

Koirille ja ulkoileville kissoille suositellaan punkkikarkotteita kauden alettua aina lokakuulle saakka, eläinlääkäri- ja sairaalaketju Evidensia ohjeistaa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje