Kiusaamisen karsiminen, mielenterveyspalvelut, toimivat koulut ja lasten harrastusmahdollisuudet nousivat toistuviksi teemoiksi Helsingin Sanomien Lasten uutisten vaalitentissä tiistaina. Lasten ja nuorten laatimiin kysymyksiin vastasivat yhdeksän puolueen edustajat, joista valtaosa oli puheenjohtajia.
Eri puolueiden edustajat tuntuivat olevan monissa asioissa samoilla linjoilla. Esimerkiksi pääministeri Sanna Marin (sd.) ja oppositiojohtaja Petteri Orpo (kok.) painottivat kysyttäessä, ettei kiusaamista tai syrjintää pidä hyväksyä sosiaalisessa mediassa tai muuallakaan yhteiskunnassa.
Marinin mukaan se, miten sosiaalisen median alustoilla tai suljetuissa keskusteluryhmissä tapahtuvaan kiusaamiseen voidaan puuttua, on kuitenkin vaikea kysymys.
– Tarvitaan EU-tasoista yhteistyötä, laajempaakin yhteistyötä niin, että voimme puuttua näihin isompiinkin digijätteihin, siis sellaisiin kuin Facebook, Twitter tai Metahan omistaa myös Instagramin.
Isoihin yhtiöihin pitää Marinin mielestä pystyä vaikuttamaan, jotta puuttumisen kulttuuri olisi siellä läsnä.
– Oli kyse sitten lapsista, nuorista tai aikuisista, niin kaikkeen epäasialliseen toimintaan, viestittelyyn, suulliseen, sanalliseen ilkeyteen pitäisi puuttua nykyistä paljon herkemmin. Siitä pitäisi pystyä ilmoittamaan myös paljon helpommin niin, että kun ilmoittaa, sitten siihen aidosti puututaan.
Vielä vaikeampana ongelmana Marin pitää suljetuissa ryhmissä, kuten Whatsappissa tapahtuvaa kiusaamista. Keinoiksi hän ehdottaa sitä, että asiasta keskustellaan kotona ja kouluissa. Jos tapauksia tulee ilmi, pitää ne Marinin mielestä käydä yhdessä läpi.
– Tällä on iso vaikutus nuorten mielenterveyteen ja hyvinvointiin.
Orpo korosti, että nuorten ohella aikuisten pitää puuttua kiusaamiseen. Myös päättäjien pitää hänen mukaansa antaa eduskuntatalosta vahva signaali, ettei kiusaamista hyväksytä. Lisäksi pitää katsoa, voidaanko lainsäädännössä tehdä jotain.
– Sitten viranomaisilla täytyy olla riittävästi resursseja, Orpo jatkoi.
– Jos tapahtuu jotain selkeästi rikollista, siihen pitää viranomaisilla olla kyky ja resurssit puuttua.
Harry Harkimo (Liik.) puolestaan kehotti jokaista kiusaajaa miettimään, miltä kiusaaminen itsestä tuntuisi. Hän kertoi nähneensä aika paljon kiusaamista oman poikansa kohdalla.
– Joka kerran, kun kiusaa, oli se sitten sosiaalisessa mediassa tai muussa, pitää miettiä, miltä tuntuu, jos sulle tehtäisiin sama asia.
Nuorten mielenterveyspalvelut kangertelevat
Yksi vaalitentin kysymyksistä koski nuorten riittämättömiä mielenterveyspalveluja. Opetusministeri Li Andersson (vas.) vahvisti kuulleensa yläkouluista eri puolelta Suomea, että mielenterveyspalvelut eivät toimi. Hänen mukaansa tämä ongelma on myös se, johon opettajat toivovat päättäjien tällä hetkellä keskittyvän.
– Kouluun pitää aina saada tulla. Jokainen lapsi ja nuori saa joka päivä tulla kouluun. Siellä on opettajat, koulunkäynnin ohjaajat ja kuraattorit ottamassa vastaan. Mutta jos mielenterveyspalvelut eivät toimi, niin totta kai se heidänkin työ muuttuu erittäin raskaaksi. Koska siinä vaiheessa he kannattelevat omalla työllään niitä lapsia ja nuoria, jotka voivat tosi huonosti.
Andersson muistutti, että kuraattorien ja koulupsykologien määrää on jo lisätty. Hän kertoi pitävänsä tärkeänä sitä, että kouluissa olisi tarvittaessa muitakin ammattilaisia, kuten kouluvalmentajia, -tsemppareita tai psykiatrisia sairaanhoitajia.
– Tarvitaan myös matalan kynnyksen mielenterveyspalveluja, eli sellaisia paikkoja, mihin pääsee ilman lähetettä. Jos on huono olla, niin sun ei tarvitse ensin mennä lääkärille selittämään siitä asiasta, vaan voit mennä suoraan sinne ja pyytää aikaa sille ihmisille, pääsee jonkun ammattilaisen kanssa juttusille.
Anderssonin mukaan kaikkein vakavimpia tapauksia varten tarvitaan myös lisäresursseja; osa nuorista voi niin huonosti, että he tarvitsevat osastohoitoa, ja tällä hetkellä osastot monessa kaupungissa täynnä.
Silja Borgarsdottir Sandelin (r.) arvioi, että kysymys nuorten voinnista on yksi tärkeimpiä kysymyksiä, mitä meillä on.
– Tärkeintä on, että jokainen nuori tietää, minne voi kääntyä siinä vaiheessa, kun tarvitsee tukea ja apua.
– Mikään ei ole sen suurempi murhe kuin se, jos nuoret kärsivät mielenterveydenongelmista. Jos jonkun kaverin koulu jää kesken, ja elämä menee jo siinä vaiheessa raiteeltaan. Siksi se on asia, johon meidän yhdessä täytyy löytää ratkaisuja, täytyy löytää riittävät resurssit, Orpo puolestaan sanoi.
Maksuton harrastus sai yleisöltä kannatusta
Kun tentissä kysyttiin, mitä poliitikot vielä tekisivät lasten hyväksi, nousivat vastauksissa esiin muun muassa peruskoulun tilanne ja harrastusmahdollisuudet.
Pääministeri Marinin mukaan SDP on esittänyt, että koko peruskoulutus ja lainsäädäntö tulisi katsoa läpi, että kaikki lapset saisivat riittävät taidot ja tiedot pärjätäkseen jatko-opinnoissa. Ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo (vihr.) kertoi, että vihreät olisi ensisijaisesti lisäämässä erityisopettajia ja myöhemmin myös säätämässä mitoitusta opettajien määrässä.
– Tuen ehdottomasti peruskoulun parantamiseen tähtääviä hankkeita tai harrastamista, sanoi oppositiojohtaja Riikka Purra (ps.).
Tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkanen (kesk.) muistutti, että nykyisin valtaosassa kouluja on jo tarjolla maksuttomia harrastuksia. Hän haluaisikin tämän ihan kaikkiin kouluihin.
– Ideana on ollut, että lapset ja nuoret saavat itse toivoa sitä harrastusta.
Ajatus sai lapsista koostuvalta yleisöltä yleisesti vihreää valoa, kun heidät pyydettiin ottamaan kantaa ylös nostettavan väripaperin avulla.
Kun poliitikkoja pyydettiin kertomaan, minkä yksittäisen ongelman he ratkaisivat, nousi ilmastonmuutos suosituimmaksi vastaukseksi. Sen mainitsivat Andersson, Ohisalo, Marin ja Borgarsdottir Sandelin. Luontokadon lopettamisen mainitsivat Ohisalo, Marin ja Orpo. Honkanen ja Harkimo mainitsivat köyhyyden ja nälän, Purra sodat ja Sari Essayah (kd.) rakkaudettomuuden. Lisäksi Orpo mainitsi erikseen sodan Ukrainassa.
"Ei aina tarvitse olla samaa mieltä"
Kaiken kaikkiaan lasten vaalitentti sujui varsin sopuisasti ystävänpäivän hengessä, eikä päälle puhumisia tai äänen korottamisia nähty. Sen sijaan nähtiin tavallisuudesta poikkeava kehukierros, kun puolueiden edustajia pyydettiin kehumaan vieressä istuvaa toisen puolueen poliitikkoa.
Andersson kiitti Ohisaloa empaattisuudesta ja välittämisestä, kun Ohisalo kiitteli Purraa kasvisruokailun esille nostamisesta. Purra taas kehui Marinin esiintymistä maailmalla.
– Sanna kun menee siellä ja vaikuttaa ja edistää suomalaisten asiaa, niin siitä saa olla aina ylpeä. Lisäksi se on tosi kova muija. Se ei selvästikään hirveästi heilu, vaikka oppositio huutaa, ja monet muutkin tahot välillä huutavat.
Marin taas kehui Orpoa siitä, että tämä on mukava mies, joka kohtelee ihmisiä kunnioittaen.
– Ei aina tarvitse olla samaa mieltä kaikista asioista, ja silti voi kohdella toista ihmistä vilpittömän kunnioittavasti ja arvostaen.
Orpo puolestaan kuvaili Honkasta rauhalliseksi ja fiksuksi herrasmieheksi, joka vie asioita maltillisesti eteenpäin.
---
Juttua korjattu klo https://21.15: Päivä korjattu ensimmäisessä lauseessa tiistaiksi.