Saimaannorppien määrä on kasvanut – viime talvi tarjosi norpille otolliset olosuhteet pesintään

Tuoreen arvion mukaan saimaannorpan kanta on noin 430–440 yksilöä. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
Tuoreen arvion mukaan saimaannorpan kanta on noin 430–440 yksilöä. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Uhanalaisten saimaannorppien määrä on kasvanut kahteen edelliseen vuoteen verrattuna noin kymmenellä yksilöllä, kertoo Metsähallitus tiedotteessaan. Metsähallituksen tuoreen arvion mukaan saimaannorpan kanta on noin 430–440 yksilöä.

Saimaalle syntyi kuluvan vuoden kevättalvella 92 kuuttia, mikä on muutama poikanen enemmän kuin viime vuosina, tiedotteessa sanotaan.

Metsähallituksen mukaan aikainen jääpeite ja vankat lumikinokset tarjosivat saimaannorpille suotuisat olosuhteet pesintään. Pesäpoikaskuolleisuus jäi näin ollen vähäiseksi. Myös pesälaskenta onnistui talvikeleillä hyvin, Metsähallitus kertoo.

–  Talvisten olosuhteiden ansiosta saatiin tehtyä kattava pesälaskenta, jonka tuloksia tarkennettiin pesäpaikkasukelluksilla jäiden lähdön jälkeen, erikoissuunnittelija Miina Auttila Metsähallituksesta kertoo tiedotteessa.

–  Pesien lisäksi arviota tehtäessä otettiin huomioon jäänpeittoaikana tehdyt norppahavainnot.

Saimaannorppia tavataan vain Suomessa Saimaan järvialtaassa. Saimaannorppa on yksi maailman uhanalaisimmista ja harvinaisimmista hylkeistä.

Metsähallituksen mukaan saimaannorpan suurimpia uhkia ovat hukkuminen kalanpyydyksiin, hajanainen ja pieni kanta, pesimäaikaiset häiriöt sekä ilmastonmuutos.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje