Saksan ulkoministeri Baerbock Helsingissä: Pidän oikeana, että Suomesta ja Ruotsista tulee yhdessä Naton jäseniä

Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock piti yhteisen lehdistötilaisuuden ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) kanssa Säätytalossa Helsingissä. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa
Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock piti yhteisen lehdistötilaisuuden ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) kanssa Säätytalossa Helsingissä. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock sanoo pitävänsä mielekkäänä ja oikeana, että Suomesta ja Ruotsista tulee yhdessä sotilasliitto Naton jäseniä. Hän viittaa siihen, että maat myös hakivat yhdessä Naton jäsenyyttä viime vuonna.

Baerbock ei silti suoraan vastannut kysymykseen siitä, miten Saksa suhtautuisi ajatukseen, että Suomi liittyisi Natoon ennen Ruotsia.

Baerbock kommentoi asiaa maanantaina Helsingissä yhteisessä lehdistötilaisuudessa ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) kanssa.

– On tärkeää, että emme ole vain itse ratifioineet Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksiä, vaan että teemme myös painokkaasti työtä Turkin ja Unkarin suhteen, että molemmat maat (Suomi ja Ruotsi) voivat päästä Naton jäseniksi, Baerbock sanoi.

Turkki ja Unkari ovat ainoat Nato-maat, jotka eivät ole ratifioineet Suomen ja Ruotsin jäsenyyttä sotilasliitossa.

Baerbock myös totesi, että Suomi ja Ruotsi ovat ottaneet merkittäviä askelia Turkin kanssa viime kesänä solmitun yhteisymmärrysasiakirjan toimeenpanossa.

Saksa aloitti vaunumiehistöjen koulutuksen

Haaviston mukaan Suomi ei ole tehnyt vielä lopullista päätöstä Leopard 2 -taistelupanssarivaunujen mahdollisista toimituksista Ukrainalle.

– Olemme sanoneet, että haluamme olla tavalla tai toisella osa "Leopard-ekosysteemiä", hän sanoi toimittajille Säätytalolla.

Haaviston mukaan tässä ketjussa on tarvetta monille asioille, kuten ampumatarvikkeille, huollolle ja koulutukselle. Hän kertoi, että Suomi on asiasta jatkuvassa vuoropuhelussa Saksan, Puolan ja muiden maiden kanssa.

Saksa lupasi tammikuussa, että se toimittaa Ukrainalle 14 Leopard 2A6 -taistelupanssarivaunua. Baerbockin mukaan Saksa aloitti maanantaina ukrainalaisten sotilaiden kouluttamisen Leopard 2 -vaunujen käyttöön.

Spiegel-lehden mukaan koulutus kestää 6–8 viikkoa. Koulutettavat sotilaat voivat siirtyä Leopard-vaunujen kanssa Ukrainaan ehkä jo maaliskuun lopulla.

Saksa on myös antanut muille Euroopan maille luvan lähettää saksalaisvalmisteisia Leopard 2 -vaunuja Ukrainaan. Suomella on niitä noin 200.

Vihreitä edustava Baerbock tapaa tiistaina presidentti Sauli Niinistön. Sen jälkeen Baerbock matkustaa Ruotsiin, missä hän keskustelee muun muassa ulkoministeri Tobias Billströmin kanssa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje