Putinin sota ja pelailu energialla laittavat Eurooppaa yhä kovempaan testiin

Pääministeri Sanna Marinin mukaan on löydettävä konkreettisia ratkaisuja siihen, miten energian hintaa saadaan nopeasti alas. LEHTIKUVA/AFP
Pääministeri Sanna Marinin mukaan on löydettävä konkreettisia ratkaisuja siihen, miten energian hintaa saadaan nopeasti alas. LEHTIKUVA/AFP

Pääministeri Sanna Marin (sd.) uskoo energiakeskustelun vievän merkittävän osan poliittisten johtajien huippukokouksesta Brysselissä torstaina ja perjantaina. Kokousta on povattu vaikeaksi, mutta Marin uskoo myös paineen yhteisiin ratkaisuihin olevan suuri.

Hän kommentoi odotuksiaan medialle torstaina iltapäivällä saapuessaan kokouspaikalle Brysselin EU-korttelissa.

–  Se iso paine tässä kokouksessa liittyy energiaan. Siihen, että meidän pitää löytää konkreettisia ratkaisuja, miten energian hintaa saadaan nopeasti alas.

Syynä energian hintakriisiin ja isolta osin myös muiden hintojen nousemiseen on Vladimir Putinin johtaman Venäjän sota ja pelailu kaasutoimituksilla. Talven alla Euroopan unionin pitäisi siksi löytää keinot hintakriisin taittamiseksi.

Erityisesti Keski-Euroopassa kalliiksi käynyt kaasu on elintärkeä hyödyke. Yhteisten sähkömarkkinoiden takia vaikutukset näkyvät myös Suomessa sähkön hinnassa.

Marin mainitsi, että Suomi olisi valmis kaasun hintakatoille. Osassa jäsenmaita on kuitenkin ollut huolta siitä, voisiko hintakatto näkyä kaasutoimitusten loppumisena tai ainakin vähentymisenä.

Lopputulosta katoksi luonnosteltu jo

Huippukokouksista kirjataan lopulta päätelmät, joissa kerrotaan tuloksista. Niitä myös suunnitellaan jo ennen kokouksen päättymistä, vaikka päätelmät voivat muuttua kokouksen kulun mukaisesti.

STT:n tietojen mukaan päätelmiin olisi luonnosteltu hintakattoa sellaiselle kaasulle, jota käytettäisiin sähkön tuottamiseen. Marinin mainitsemin tavoin kyse on ollut kuitenkin hyvin riitaisasta asiasta. Varmana asiaa ei siis voi pitää.

EU-komissio myös esitteli tällä viikolla sarjan toimia, joilla se haluaisi seuraavaksi energiakriisiä taklata. Huippukokouksen odotetaan tukevan komissiota asian edistämisessä.

Komission kaavailemia toimia olisivat kaasun yhteisostot hinnan painamiseksi, hintapiikkejä säätelevä mekanismi TTF-kaasupörssiin sekä EU-maiden velvoite auttaa toisiaan yhteisvastuullisesti, jos jossain syntyy pula kaasusta.

Hollantilainen TTF-kaasupörssi on maakaasun keskeinen kauppapaikka.

Huippukokouksen päätelmiksi on luonnosteltu myös muun muassa Suomelle tärkeä kohta siitä, että sähkömarkkinoita kehitetään helpommaksi energiayhtiöille liittyen suuriin käteisvakuusvaatimuksiin. Niin ikään tarvetta energian lisäsäästöille nähdään yhä.

Valmiudessa pakotteisiin Valko-Venäjälle

Eurooppa-neuvostolta eli huippukokoukselta odotetaan kehotusta siitä, että Ukrainan tukemiseksi maksettaisiin nopeasti loput kolme miljardia makrotaloudellista rahoitusapua, jollaiseksi kyseisestä rahoitusinstrumentista myönnettyä avustusta kutsutaan.

Valko-Venäjäkin on saamassa osansa. Huippukokouksessa odotetaan linjausta siitä, että maan viranomaisten tulisi luopua Venäjän hyökkäyssodan tukemisesta eli alueidensa tarjoamisesta Venäjän käyttöön ja Venäjän sotavoimien tukemisesta.

Niin ikään mukana olisi ilmaisu siitä, että unioni on yhä valmis asettamaan tarvittaessa lisäpakotteita Valko-Venäjälle.

Päätöslauselmissa oltaisi uusimassa myös usein hankalaksi nähty kehotus EU-komissiolle. Tuossa kehotuksessa komissiota kehotetaan etsimään EU-lain ja kansainvälisen oikeuden mukaisia vaihtoehtoja käyttää pakotteiden perusteella jäädytettyjä varoja Ukrainan jälleenrakennukseen.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje