Silminnäkijät kertovat Espoon Ison Omenan kuolemantapauksesta: Elottomaksi menneen naisen elvytys aloitettiin viiveellä

STT:n sunnuntaina haastattelema Miia Autero oli nähnyt tilanteen alkavan vaateliikkeen edustalla Isossa Omenassa jo ennen kuin nainen oli painettu maahan. LEHTIKUVA / Markku Ulander
STT:n sunnuntaina haastattelema Miia Autero oli nähnyt tilanteen alkavan vaateliikkeen edustalla Isossa Omenassa jo ennen kuin nainen oli painettu maahan. LEHTIKUVA / Markku Ulander

Silminnäkijät kuvaavat varsin yhteneväisesti kauppakeskus Isossa Omenassa traagisesti päättynyttä tapahtumasarjaa.

Espoossa Isossa Omenassa lauantaina kuolleen naisen elvytys päästiin aloittamaan viiveellä, arvioi STT:n sunnuntaina haastattelema tapauksen silminnäkijä.

Hän kertoo, että kaksi vartijaa oli taltuttanut naisen maahan, ja lopulta yhteensä neljä vartijaa oli ollut tämän päällä. Vartijat olivat käyttäneet silminnäkijän mielestä "ilman muuta" liikaa voimaa kiinniottotilanteessa.

–  Tämä nainen oli sanonut, että auta mua, nämä vartijat jahtaavat mua, silminnäkijä sanoo.

Silminnäkijä sanoo kuulleensa pian kello 17 jälkeen jonkun sanovan, ettei nainen hengitä enää. Silminnäkijän mukaan vartijat eivät ensin reagoineet tähän, vaan elvytys aloitettiin vasta joidenkin minuuttien päästä, kun hengityksen lakkaamisesta oli sanottu ääneen.

Elvytyksen aloittivat silminnäkijän mukaan sivulliset.

Silminnäkijä kertoo, ettei tapahtuneessa kuolleella naisella näyttänyt olevan teräasetta, eikä hän ollut aggressiivinen.

Osa ohikulkijoista oli sanonut vartijoille näiden käyttävän liikaa voimaa ja käskenyt heitä päästämään naisesta irti. Vartijat eivät silminnäkijän mukaan reagoineet ohikulkijoiden vetoomuksiin.

Ohikulkijat kokivat vartijoiden ylireagoineen tilanteeseen

Vaatekaupan ulkopuolella oli lauantaina myös muita tapauksen silminnäkijöitä, mukaan lukien myös STT:n sunnuntaina haastattelema Miia Autero. Hän oli nähnyt tilanteen alkavan vaateliikkeen edustalla jo ennen kuin nainen oli painettu maahan.

–  Nainen meni varmaan paniikkiin siinä vaiheessa, kun vartijat menivät hänen päälleen. Siihen tuli yhteensä neljä vartijaa, ja viides hätisti ihmisiä poispäin, Autero kuvailee tilannetta.

Paikalla olleet ohikulkijat kommentoivat Auteron mukaan, että vartijat olivat selvästi ylireagoineet tilanteeseen.

Autero huomasi myöhemmin tilanteen aikana, että naisen elvytys oli aloitettu.

–  Mä juoksin siihen kysymään, että pitääkö hakea defibrillaattori (sydäniskuri). Mutta vartija sanoi, että se on jo käytössä.

Autero on kertonut tapauksesta myös sosiaalisen median tileillään. Hän on toiminut aikaisemmin aktiivisesti kokoomuksen riveissä ainakin kuntapolitiikassa.

"Kukaan heistä ei näyttänyt osaavan painaa jarrua"

Paikalla ollut kolmas silminnäkijä kuvailee vartijoiden kohdelleen naista kovaotteisesti jo ennen kuin useampi vartija oli mennyt mukaan tilanteeseen.

–  Vartija otti naista käsistä kiinni ja löi hänet maahan. Siinä oli ensin kaksi vartijaa pitämässä häntä tosi kovakouraisesti maassa.

Nainen oli silminnäkijän mukaan sätkinyt maassa, huutanut apua ja pyytänyt päästämään irti.

–  Kukaan vartijoista ei näyttänyt osaavan painaa jarrua, silminnäkijä kuvailee.

Auteroa lukuun ottamatta tapauksen silminnäkijät eivät halunneet kertoa henkilöllisyyttään STT:n kautta julkisuuteen.

Poliisit ja pelastushenkilökunta saapuivat silminnäkijän mukaan paikalle joidenkin minuuttien päästä sen jälkeen, kun naisen elvytys olisi aloitettu.

Poliisi pyytää silminnäkijöitä lähettämään mahdolliset tiedot tai havainnot sähköpostilla osoitteeseen https://vihjeet.lansi-uusimaa@poliisi.fi tai puhelinnumeroon 0295  413  031. Poliisi on kiinnostunut myös tapahtumapaikalla kuvatuista videoista. Niitä on levinnyt muun muassa sosiaalisessa mediassa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje