Sinimustan liikkeen ehdokaslistoilta löytyy lakkautetun uusnatsijärjestö PVL:n puheenjohtaja ja muita PVL:ssä toimineita

Sinimustan liikkeen vaalitilaisuus Tammelan torilla Tampereella 25. helmikuuta 2023. LEHTIKUVA / SAARA PELTOLA
Sinimustan liikkeen vaalitilaisuus Tammelan torilla Tampereella 25. helmikuuta 2023. LEHTIKUVA / SAARA PELTOLA

Eduskuntaan pyrkivän sinimustan liikkeen ehdokaslistoilla on useita ihmisiä, jotka ovat toimineet Pohjoismaisessa vastarintaliikkeessä (PVL). Korkein oikeus määräsi uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen lakkautettavaksi vuonna 2020.

Ehdolla on muiden muassa Antti Niemi, joka toimi PVL:n puheenjohtajana. Asian vahvistaa STT:lle sinimustan liikkeen puheenjohtaja Tuukka Kuru.

Kurun mukaan puolueen listoilla on muitakin, jotka ovat olleet mukana PVL:n toiminnassa. Yksi heistä on järjestön Satakunnan piirin puheenjohtajana vaikuttanut Tapio Rantanen. Kuru arvioi, että aiemmin PVL:ssä toimineita olisi Sinimustien listoilla noin 10–15.

– En ole udellut. Se ei ole järjestön tai puolueen tehtävä, mutta sanoisin, että heitä olisi varmaan kymmenen–viidentoista välissä, arvioi Kuru STT:n puhelinhaastattelussa.

Sinimusta liike on asettanut ehdokkaita eduskuntavaaleihin neljässä vaalipiirissä: Uudellamaalla, Pirkanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Keski-Suomessa. Ehdokkaita on kaikkiaan 88.

Luku 88 tunnetaan myös piiloviestinä: 88 eli HH eli Heil Hitler. Tuukka Kurun mukaan lukumäärän taustalla on se, että täysille ehdokaslistoille valituissa neljässä vaalipiirissä mahtuu juuri 88 ehdokasta.

– Se on numerologiaa, mihin kiinnitetään usein huomiota. Totta kai me itse tiedetään minkälainen kaksoismerkitys sillä on. Meidän some-julkaisulla, jossa kerrottiin ehdokkaiden lukumäärästä, on ollut aika hyvä näkyvyys. Tietenkin ollaan otettu siitä irti, ihmiset kiinnittää siihen numeropariin huomiota. (...) Se on ehkä meille sisäpiirin vitsi, sanoo Kuru.

KKO:n mukaan osa toiminnasta oli suoraan rikoslain vastaista

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen lakkautusta käsiteltiin ensin Pirkanmaan käräjäoikeudessa, sitten hovioikeudessa ja lopulta korkeimmassa oikeudessa. Korkein oikeus (KKO) katsoi syyskuussa 2020 antamassaan ratkaisussa, että PVL on toiminut olennaisesti vastoin lakia sekä loukannut tai pyrkinyt loukkaamaan perustuslaissa ja kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa turvattuja perus- ja ihmisoikeuksia.

Korkeimman oikeuden mukaan osa PVL:n toiminnasta oli suoraan rikoslain vastaista. Järjestö on KKO:n mukaan julkaissut nettisivuillaan kirjoituksia, jotka on katsottava kiihottamiseksi kansanryhmää vastaan. Lisäksi KKO:n mukaan väkivallan käyttö on ollut PVL:ssä vähintään hiljaisesti hyväksytty toimintatapa ja väkivallan sekä rikosten tekemisen voidaan katsoa olevan osa yhdistyksen toimintaa.

Osalla sinimustan liikkeen ehdokkaista rikostuomioita

Sinimustan liikkeen puheenjohtajan Tuukka Kurun mukaan osalla ehdokkaista on tilillään rikosepäilyjä tai -tuomioita aiemmilta vuosilta.

– Ymmärtääkseni meidän jäsenillämme on joko kansanryhmää vastaan kiihottamista tai sitten pahoinpitelytuomioita. Ne on kaksi rikosta, mitä voi olla meidän jäsenillä, hän sanoo.

– Jos puhutaan ehdokkaista, niin 10–15 prosentilla saattaa löytyä jotain.

Pahoinpitelyt liittyvät Kurun mukaan tyypillisesti ehdokkaiden yksityiselämään.

– Ainakin ne tuomiot, jotka minulle ovat tulleet tietoon, ovat aika perinteisiä. Humalassa nakkikioskin jonossa, kahakoita, jotka on tehty aiempina vuosina. (...) On ollut nuorempana hurjempi ja sen jälkeen kiinnostunut poliittisista asioista ja halunnut muuttaa omaa käyttäytymistään.

Kurun mukaan ehdokkaiksi tarjolla olleilta on tiedusteltu heidän taustoistaan ja aiemmasta elämästään.

– Onko taustoissa sellaisia asioita, jotka eivät ole yhteen sovitettavissa meidän aatteemme kanssa. Onko siellä sen kaltaista rikollista toimintaa, jota meidän viiteryhmän edustajat eivät missään nimessä hyväksyisi, hän luonnehtii.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje