Soste: Ulosottoon päätyi viime vuonna 13 prosenttia vähemmän asiakasmaksuja kuin edeltävänä vuonna

Suurin osa ulosottoon menneistä asiakasmaksuista oli sosiaali- ja terveyspalveluista syntyneitä maksuja. Kuvituskuvaa. Lehtikuva / Hanna Matikainen
Suurin osa ulosottoon menneistä asiakasmaksuista oli sosiaali- ja terveyspalveluista syntyneitä maksuja. Kuvituskuvaa. Lehtikuva / Hanna Matikainen

Ulosottoon päätyi Suomessa viime vuonna 13 prosenttia vähemmän asiakasmaksuja kuin vuonna 2021. Tiedot käyvät ilmi Ulosottolaitoksen tilastoista, jotka Suomen sosiaali ja terveys -yhdistys Soste on hankkinut.

Suurin osa ulosottoon menneistä asiakasmaksuista on sosiaali- ja terveyspalveluista, kuten terveyskeskus- ja sairaalakäynneistä, syntyneitä maksuja. Yhteensä ulosottoon meni viime vuonna noin 487  000 asiakasmaksua.

Asiakasmaksujen määrä ulosotossa on vähentynyt huippuvuodesta 2020. Tuolloin maksuja meni ulosottoon yli 660  000 kappaletta.

Silti vuodesta 2011 vuoteen 2022 ulosottoon päätyneiden asiakasmaksujen määrä on kaksinkertaistunut, Sosten tiedotteessa kerrotaan.

–  Liki puoli miljoonaa ulosottoon päätyvää asiakasmaksua on yhä valtava määrä. Maksut ovat syntyneet ihmisille välttämättömien peruspalvelujen käyttämisestä, edunvalvontapäällikkö Anne Perälahti Sostesta sanoo tiedotteessa.

–  Olemme yhä kaukana viime vuosikymmenen alun tilanteesta, jolloin ulosottoon tuli vireille 240  000 maksua.

Vaikka ulosottoon päätyneiden asiakasmaksujen kokonaismäärä väheni viime vuonna, joissain maksuluokissa tapahtui myös kasvua.

Ulosottoon päätyneiden terveyskeskus- ja kotipalvelumaksujen määrä nousi edellisvuodesta noin kolme prosenttia. Esimerkiksi terveyskeskusmaksuja meni ulosottoon viime vuonna reilut 90  000 kappaletta.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje