Ministerit vaitonaisia hoitajien lakkoja varten laaditusta laista, hallituksen riveistä vasemmistoliiton toimintaa kuvaillaan kaoottiseksi

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén kertoi maanantaina, että laista on saavutettu poliittinen sopu hallituspuolueiden kesken. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén kertoi maanantaina, että laista on saavutettu poliittinen sopu hallituspuolueiden kesken. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Jaa artikkeli

Hallituksen ministerit ovat vaitonaisia potilasturvallisuuslakia koskevasta esityksestä, jonka valmistumisesta perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) kertoi eilen.

Pian Lindénin ilmoituksen jälkeen vasemmistoliiton eduskuntaryhmä ilmoitti vastustavansa lakia nykymuodossaan. Puolue vaatii merkittäviä muutoksia lakiin eduskuntakäsittelyssä.

–  Vasemmistoliitto joutuu äänestämään suojelutyölain esitystä vastaan, jos se ei muutu eduskuntakäsittelyssä paremmaksi, kertoi puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo STT:lle eilen.

Ryhmän mukaan puolueen ministerit Li Andersson ja Hanna Sarkkinen ovat valmiita antamaan lain eduskunnalle aikataulupaineiden vuoksi.

STT ei ole tiistaiaamupäivän aikana tavoittanut Lindéniä, vasemmistoliittoa johtavaa Anderssonia tai sosiaali- ja terveysministeri Sarkkista erittelemään lakiesitystä tai vasemmistoliiton toimintaa. Andersson sanoi eduskunnassa, ettei vielä kommentoi asiaa. Myös Sarkkisen esikunnasta kerrotaan, ettei ministerillä ole toistaiseksi asiasta kerrottavaa.

Myöskään Saramo ei halunnut kommentoida asiaa tiistaina aamupäivällä.

STT:n tietojen mukaan hallitus antaa tänään esityksen potilasturvallisuuslaista eduskunnalle. Valtioneuvoston istunnon on määrä alkaa kello 18.

Vasemmistoliiton toiminta on herättänyt hämmennystä hallituskumppaneissa.

Hallituslähde kuvailee STT:lle, että hallituspuolueissa ollaan turhautuneita vasemmistoliiton aiheuttamaan tilanteeseen. Hän ei puhu hallituskriisistä, mutta kuvailee vasemmistoliiton toimintaa "kaoottiseksi". Hänen mukaansa hallituksen kokoonpanoon liittyviin kysymyksiin vastaa pääministeri Sanna Marin (sd.).

Samoilla linjoilla on valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.). Saarikon esikunnasta kerrotaan, että ministeri ei halua kommentoida asiaa, sillä lakiesitystä ja sen poliittista sopua koskevan kommentoinnin hoitaa vastuuministeri Lindén, kun taas vasemmistoliiton hallitusedellytysten kommentointi kuuluu pääministerin vastuulle.

Lindén julkaisi eilen lain poliittisen sovun edellytyksistä kaksi tviittiä, jotka hän molemmat myöhemmin poisti.

Hallituksen esitystä kiistellystä potilasturvallisuuslaista on rustattu pikavauhtia kasaan. Syynä on se, että hoitajajärjestöt Super ja Tehy ovat antaneet yhteensä viisi lakkovaroitusta eri teho-osastoille ja vanhusten kotihoitoon.

Ensimmäinen hoitajajärjestöjen ilmoittamista lakoista on alkamassa maanantaina Hämeenlinnassa. Seuraavat teho-osastojen lakot ovat tulossa loppukuun aikana Turussa ja Oulussa. Jokaisella kolmella paikkakunnalla varaudutaan teho-osastojen sulkemiseen lakkojen toteutuessa.

Toisin kuin kevään hoitajalakoissa, näihin lakkoihin ei ole luvattu suojelutyötä eli työtä, jonka tekeminen työtaistelun aikana on välttämätöntä kansalaisten hengen tai terveyden vaarantumisen ehkäisemiseksi.

Lindén päätti kuun alussa aloittaa potilasturvallisuuslain valmistelun, koska työtaistelutoimien on arvioitu vaarantavan potilaiden ja asiakkaiden terveyden ja hengen.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Jaa artikkeli

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje