Suomen sijoitus laski sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen kohtelun eurooppalaisessa vertailussa – edellä muut Pohjoismaat ja useat Keski-Euroopan maat

Viime vuonna Suomi toteutti näiden vähemmistöjen oikeuksia vielä kuudenneksi parhaiten. LEHTIKUVA / Teemu Salonen
Viime vuonna Suomi toteutti näiden vähemmistöjen oikeuksia vielä kuudenneksi parhaiten. LEHTIKUVA / Teemu Salonen
  • STT
Jaa artikkeli

Suomi on toteuttanut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksia 12. parhaiten Euroopassa. Suomen sijoitus laski tänä vuonna useilla pykälillä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä edustavan eurooppalaisen kattojärjestön ILGA-Europen tekemässä vertailussa.

Viime vuonna Suomi toteutti näiden vähemmistöjen oikeuksia vielä kuudenneksi parhaiten.

ILGA-Europen vertailussa tarkastellaan, miten eri maiden lainsäädäntö ja viranomaiset kohtelevat sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä.

Vertailun kärjessä on Malta. Suomea edellä ovat myös kaikki muut Pohjoismaat ja useat Keski-Euroopan maat. Tanska nousi viime vuoden vertailusta neljä sijaa ja on nyt vertailun toinen.

Heikoiten vertailussa pärjäsivät Turkki ja Azerbaidzhan. Myös useat Itä-Euroopan maat jäivät häntäsijoille.

Keskeneräinen translaki ja intersukupuolisten kohtelu laskeneet sijoitusta

Suomen sijoitusta vertailussa laskevat ihmisoikeusjärjestö Seta ry:n arvion mukaan kesken oleva translain uudistus sekä intersukupuolisten riittämätön suojelu. Intersukupuolisilla tarkoitetaan ihmisiä, joiden sukupuolta määrittävät piirteet eivät ole yksiselitteisesti mies- tai naistyypillisiä.

–  Suomessa ei ole kielletty intersukupuolisten lasten lääketieteellisesti tarpeettomia hormoni- ja leikkaushoitoja, vaikka asia on hallitusohjelmassa. Ne tulee yksiselitteisesti kieltää, sanoo Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo järjestön tiedotteessa.

Suomen heikentyneeseen sijoitukseen vaikuttaa Setan mukaan myös sateenkaariperheiden eriarvoinen asema sekä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen puutteellinen suojeleminen niin sanotuilta eheytyshoidoilta.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje