Suomessa asuvan espanjalaismiehen epäillään kouluttautuneen terroristista tekoa varten – KRP:n mukaan sivullisille ei koitunut vaaraa

Epäilty on ilmaissut kiinnostusta matkustaa alueille, joissa terroristijärjestöt vaikuttavat, KRP sanoo. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa
Epäilty on ilmaissut kiinnostusta matkustaa alueille, joissa terroristijärjestöt vaikuttavat, KRP sanoo. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

Keskusrikospoliisi (KRP) kertoi maanantaina saaneensa valmiiksi esitutkinnan jutussa, jossa Suomessa asuvaa espanjalaismiestä epäillään kouluttautumisesta terrorismirikoksen tekemiseen.

KRP:n mukaan epäillyn 21-vuotiaan miehen hallusta löytyi ääri-islamistista aineistoa. Esitutkinnan mukaan mies oli kuulunut ääri-islamistista materiaalia jakaviin ryhmiin ja saanut haltuunsa useita oppaita, joissa opetetaan muun muassa ampuma-aseiden käyttöä ja räjähteiden valmistamista.

Epäilty oli myös ilmaissut kiinnostusta matkustaa alueille, joissa terroristijärjestöt vaikuttavat, KRP sanoo.

Poliisin tutkinnassa ei ole tullut ilmeitä viitteitä siitä, että ulkopuolisiin olisi kohdistunut vaaraa.

– Tutkinnassa on tullut ilmi, että epäilty on muun muassa ollut kiinnostunut lähtemään ulkomaille. Mitä maita on ollut kyseessä, sitä en tässä kohtaa avaa. Esitutkinnassa ei ole tullut ilmi esimerkiksi räjähteiden rakentamista tai että hän olisi täällä ollessaan suunnitellut jotain konkreettista, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Masi Puolakka kertoi STT:lle.

Epäilty kiistää rikoksen

Poliisi epäilee, että miehen rikollinen toiminta alkoi vuonna 2019 ja päättyi vasta kun poliisi otti hänet kiinni viime vuoden joulukuussa. Rikosepäily tuli ilmi Helsingin poliisilaitoksella tutkitun toisen tapauksen yhteydessä. Epäilty on ollut vangittuna joulukuusta lähtien.

Poliisin mukaan mies on kiistänyt rikoksen ja kertonut etsineensä tietoa ääri-islamistista asioista omaan tiedonjanoonsa.

Asia siirtyy nyt syyttäjän harkittavaksi. Syyteharkinnan tekee apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe.

Kouluttautumisesta terrorismirikoksen tekemistä varten tuomitaan sakkoja tai enintään kolme vuotta vankeutta.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje