Suomessa siirrytään eläkkeelle aiempaa myöhemmin, mutta jättäydytään muuten pois töistä verrattain varhain – naiset ehtivät olla eläkkeellä miehiä viisi vuotta pidempään

Suomen eläkkeellejäämisikä on noussut tasaisesti vuodesta 2007 lähtien. LEHTIKUVA / EIJA KONTIO
Suomen eläkkeellejäämisikä on noussut tasaisesti vuodesta 2007 lähtien. LEHTIKUVA / EIJA KONTIO

Suomalaiset siirtyvät eläkkeelle toiseksi vanhimpina, kun vertaillaan eläkkeellesiirtymisikiä Pohjoismaissa ja Virossa. Asia käy ilmi Eläketurvakeskuksen tänään julkaisemasta selvityksestä.

Ruotsalaisten eläkkeellesiirtymisikä on vertailun korkein, ja se on ollut sitä koko 2010-luvun ajan. Ruotsissa siirrytään eläkkeelle keskimäärin hieman yli 64-vuotiaana.

Ruotsin jälkeen eläkkeelle pääsyä odottavat pisimpään suomalaiset (62,9 vuotta) ja tanskalaiset (62,6 vuotta). Molemmissa maissa eläkkeellejäämisikä on noussut merkittävästi 2010-luvulla.

Norjassa eläkkeelle siirrytään keskimäärin noin 60-vuotiaana.

Työstä jäädään pois muita aiemmin

Suomen eläkkeellejäämisikä on noussut tasaisesti vuodesta 2007 lähtien. Sitä selittävät Eläketurvakeskuksen mukaan varhaiseläkereittien karsiminen ja eläkeiän asteittainen nosto.

Vielä vuonna 2007 Suomessa siirryttiin eläkkeelle vertailumaista nuorimpana.

–  Suomessa ja Tanskassa on käytetty enemmän varhaiseläkkeitä kuin muissa Pohjoismaissa. Molemmissa maissa eläkeuudistusten vaikutukset 2010-luvulla näkyvät työnjättöiän myöhentymisenä ja eläkkeellesiirtymisiän nousuna, sanoo yhteyspäällikkö Mika Vidlund Eläketurvakeskuksesta.

Keskimääräinen työnjättöikä eli työstä pois jääminen ilman eläkkeelle siirtymistä on Suomessa vertailun matalin. Suomessa työskentely lopetetaan usein heti eläkkeelle siirryttäessä, kun taas muissa vertailun maissa työntekoa on tavallista jatkaa eläkkeellä esimerkiksi osa-aikaisesti.

Eläkkeellesiirtymisikä ja työnjättöikä ovat eri asioita. Esimerkiksi työstä voi jäädä pois ilman että siirtyy eläkkeelle, ja toisaalta eläkettä voi saada ja jatkaa edelleen työssä.

Suomalaisnaiset nauttivat eläkkeestä pitkään

Naisilla on kaikissa vertailumaissa miehiä pidempi eläkeaika, sillä he elävät miehiä pidempään.

Naisista pisin eläkeaika, noin 23 vuotta, on islantilaisilla, norjalaisilla, suomalaisilla ja virolaisilla. Lyhimmäksi eli 20 vuoteen se jää tanskalaisilla.

Miehistä pisin eläkeaika (20 vuotta) on norjalaisilla. Suomessa ja Ruotsissa eläkeajan pituus on miehillä keskitasoa, reilut 18 vuotta.

Eroa suomalaisten miesten ja naisten eläkeajoissa on lähes viisi vuotta, vaikka eläkkeelle siirrytään keskimäärin samanikäisinä.

Eläketurvakeskus vertaili Pohjoismaiden ja Viron eläkkeellesiirtymis- ja työnjättöikiä vuosina 2007–2020.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje