Naton Stoltenbergin mukaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys on edistynyt – Marinin mukaan prosessin venyminen on taakka myös Natolle

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg ja pääministeri Sanna Marin tapasivat mediaa aamupäivällä. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg ja pääministeri Sanna Marin tapasivat mediaa aamupäivällä. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Suomessa tänään vieraileva sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoo, että Suomen ja Ruotsin Nato-neuvotteluissa on tapahtunut edistystä. Hän ei täsmentänyt, millaista edistys on ollut.

Stoltenberg kommentoi asiaa lehdistötilaisuudessa pääministeri Sanna Marinin (sd.) kanssa. Stoltenberg vierailee Suomessa osana Pohjoismaisen Työväenliikkeen yhteistyökomitea SAMAKin vuosikokousta. Stoltenberg tapaa myöhemmin tänään presidentti Sauli Niinistön ja ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.)

Stoltenberg sanoi myös olevansa vakuuttunut, että Suomesta ja Ruotsista tulee Naton jäseniä.

– Viestini on, että sekä Suomi että Ruotsi ovat toteuttaneet sen, mitä lupasivat Turkille kolmikantaisessa sopimuksessa viime kesäkuussa Madridissa. Joten nyt on aika ratifioida ja toivottaa Suomi ja Ruotsi jäseniksi, Stoltenberg sanoi.

Marin puolestaan sanoi, että Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyysprosessin venyminen on taakka myös Natolle, koska maat täyttävät Naton kriteerit.

– Toivoin, että meistä olisi jo tullut jäseniä. Suomi ja Ruotsi täyttävät kaikki Naton vaatimukset, mutta edelleen odotamme, Marin sanoi.

Myöhemmin hän lisäsi, että toivoo jäsenyyksien ratifioinnin tapahtuvan ennen Naton seuraavaa huippukokousta Vilnassa.

"Suomi ja Ruotsi ovat paremmassa asemassa kuin ennen hakemista"

Stoltenbergin mukaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys on sekä hänen että Naton tärkeimpiä tavoitteita tällä hetkellä. Hän myös muistutti, että Suomen ja Ruotsin Nato-prosessi on edennyt historiallisen nopeasti viivästyksistä huolimatta.

– Suomi ja Ruotsi ovat nyt paljon paremmassa asemassa kuin ennen jäsenyyden hakemista. Kutsujäseninä he istuvat Naton pöydissä, hän sanoi.

Lisäksi useat Nato-maat ovat tarjonneet maille turvatakuita, ja Suomi ja Ruotsi ovat integroituneet Naton sotilas- ja siviilirakenteisiin, hän lisäsi.

– Olisi käsittämätöntä, että Suomea ja Ruotsia uhattaisiin ilman, että Nato reagoisi, Stoltenberg sanoi.

Marinilta kysyttiin, miksi Suomelle on tärkeää päästä Naton jäseneksi.

– Syy, miksi olemme hakeneet jäsenyyttä, on erittäin yksinkertainen: Naton raja on ainoa raja, jota Venäjä ei ylittäisi.

Marinin mukaan on myös Naton intressi, että Suomi ja Ruotsi liittyvät mahdollisimman pian jäseniksi.

– Meillä on paljon kyvykkyyttä, hän totesi.

Hän nosti esille muun muassa sen, että suomalaisten halu puolustaa omaa maataan on erilaisissa kyselyissä kansainvälisellä tasolla maailman korkeimpia.

Unkari ei ole viestinyt mistään ongelmistaMarinilta ja Stoltenbergiltä kysyttiin myös Unkarista, joka Turkin ohella on viivytellyt Suomen ja Ruotsin Nato-hakemuksien ratifiointia.– En ole kuullut uutisia mistään Unkarin erityisistä tarpeista. He ovat sanoneet koko ajan ratifioivansa jäsenyydet, eikä heillä ole mitään ongelmaa asian suhteen, Marin https://sanoi.Marin sanoi, että hän on puhunut Unkarin pääministeri Viktor Orbanin kanssa useasti. Hänen mukaansa Orban ei ole koskaan sanonut, että Unkarilla olisi ongelmia Suomen ja Ruotsin jäsenyyden suhteen.– Unkari ei ole kertaakaan sanonut, että heillä olisi ehtoja Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydelle. Päinvastoin he ovat sanoneet, että he ratifioivat hakemukset, mutta se ottaa jonkin verran aikaa, Marin https://sanoi.Myös Stoltenberg vakuutti, että mitään erityisvaatimuksia Unkarin suunnasta ei ole https://kuulunut.Stoltenberg suhteista Venäjään: Ei ole paluuta entiseenStoltenberg piti myöhemmin tilaisuudessa puheen. Puheessa hän totesi, että Venäjän presidentti Vladimir Putin ei tavoittele rauhaa, vaan sodan https://jatkumista.Ja kun sota Ukrainassa loppuu, täytyy varmistaa, ettei sama enää toistu. – Meidän täytyy rikkoa Venäjän aggression kierre, hän sanoi tilaisuudessa pitämässään puheessa. Hänen mukaansa Euroopan puolustusta pitää vahvistaa. – Täytyy huomata, että sodan loppu ei merkitse sitä, että palaisimme samoihin suhteisiin Venäjän kanssa. Ei ole enää paluuta https://entiseen.Stoltenberg kommentoi puheessaan myös Aasian turvallisuustilannetta. Huolta on nostanut se, voisiko Kiina hyökätä Taiwaniin.– Se mikä tapahtui Euroopassa nyt, voi tapahtua myös Aasiassa myöhemmin, Stoltenberg https://sanoi.Pohjoismaiset demarijohtajat koolla

SAMAkin kokoukseen osallistuu myös Norjan pääministeri Jonas Gahr Ströre. Ruotsista kokoukseen osallistuu entinen pääministeri ja sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Magdalena Andersson ja Islannista Gudmundur Arni Stefansson.

Tanskan pääministeri Mette Frederiksen ei ennakkotiedoista poiketen pääse osallistumaan tilaisuuteen kuten ei myöskään Saksan SPD:n puheenjohtaja Lars Klingbeil.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje