Susien kannanhoidollinen metsästys mahdollisesti luvallista jo ensi talvena

Suunnitelman mukaan Luonnonvarakeskus tuottaa seuraavaksi susikannan suotuisan suojelutason raja-arvon määrittelyn kansainvälisenä yhteistyönä. Tällä hetkellä suojelukannan arviointi perustuu kuuden vuoden välein tehtävään luontodirektiivin mukaiseen menettelyyn. ARKISTOKUVA: JOUKO HÄNNINEN
  • Ilkka-Pohjalainen

Maa- ja metsätalousministeriö on katsonut, että keskeinen edellytys kannanhoidolliselle metsästykselle on se, että susikanta on suotuisalla suojelutasolla ja jää sille vielä metsästyksen jälkeenkin.

– Metsästys on tärkeä osa muiden suurpetojen kannanhoitoa ja se on myös osa susikannan hoitosuunnitelmaa. Mallin edellytys on, että susikanta on suotuisalla suojelutasolla, minkä arvioimiseksi Suomen on määriteltävä suotuisan suojelutason raja-arvo, kertoo ohjausryhmän puheenjohtaja, kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio maa- ja metsätalousministeriöstä.

Maa- ja metsätalousministeriön tiedotteen mukaan ministeriö on antanut Luonnonvarakeskukselle toimeksiannon tuottaa Suomen susikannan suotuisan suojelutason raja-arvon kansainvälisenä tutkimusyhteistyönä.

Kun suotuisan suojelutason raja-arvo on määritetty, voidaan vuosittain kanta-arvion julkistamisen yhteydessä todeta, onko susikanta suotuisalla suojelutasolla vai ei. Kyseisen kaltainen menetelmä on tällä hetkellä käytössä Ruotsissa, jossa kannanhoidollinen metsästys on mahdollista tänä vuonna.

Aikaisintaan susien kannanhoidollinen metsästys olisi mahdollista aloittaa talvella 2021–2022.

Suunnittelutyö jatkuu

Suunnittelu jatkuu seuraavaksi mallin yksityiskohtien kuten metsästyksen kohdentamisen ja muiden edellytysten tarkemmalla määrittelyllä. Mallissa otetaan huomioon luontodirektiivi, EU-tuomioistuimen ennakkoratkaisu suden kannanhoidollista metsästystä koskien ja muu keskeinen oikeuskäytäntö.

Tänä talvena susien kannanhoidollinen metsästys ei ole laillista. Susia voi metsästää ainoastaan Suomena riistakeskuksen niin sanotuilla vahinko- ja turvallisuusperusteisilla poikkeusluvilla.

Suurpetojen aiheuttamien kotieläinvahinkojen ehkäisyyn on myös mahdollista saada esimerkiksi aitatarvikkeita Suomen riistakeskukselta.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli