Suurin osa suomalaisista uskoo joutuvansa säästämään seuraavan vuoden aikana, kertoo kyselytutkimus

Kunnallisalan kehittämissäätiön teettämässä kyselytutkimuksessa vastaajien yleisimmät säästökohteet olivat sähkö ja muu energian käyttö, lomamatkat ja ravintolapalvelut. LEHTIKUVA / Markku Ulander
Kunnallisalan kehittämissäätiön teettämässä kyselytutkimuksessa vastaajien yleisimmät säästökohteet olivat sähkö ja muu energian käyttö, lomamatkat ja ravintolapalvelut. LEHTIKUVA / Markku Ulander

Valtaosa suomalaisista uskoo joutuvansa säästämään seuraavan vuoden aikana ainakin jostain, käy ilmi Kunnallisalan kehittämissäätiön teettämästä kyselytutkimuksesta. Vain noin neljännes kertoi, ettei joudu näillä näkymin säästämään mistään.

Vastaajien yleisimmät säästökohteet olivat sähkö ja muu energian käyttö, lomamatkat ja ravintolapalvelut. Näistä kertoi joutuvansa säästämään lähes puolet vastaajista.

Tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten käsityksiä talouden säästökohteista ja toimeentulosta.

Kun vastaajilta kysyttiin arvioita taloutensa toimeentulosta seuraavan vuoden aikana, kolmannes uskoi pärjäävänsä erinomaisesti tai hyvin, kaksi viidesosaa oletti tulevansa toimeen kohtuullisesti ja reilu viidennes kertoi joutuvansa tinkimään monista tai lähes kaikista asioista.

Koulutustausta vaikuttaa arvioihin säästämisestä

Koulutustausta ja sosiaalinen asema heijastuivat ihmisten vastauksiin säästämisestä. Matalammin koulutetut uskoivat joutuvansa säästämään sähköstä ja energiasta, elintarvike- ja vaatehankinnoista sekä ravintolakäynneistä.

Koulutettujen keskuudessa taas oli selvästi enemmän niitä, jotka kertoivat taloutensa kestävän ilman ylimääräisiä tinkimisiä mistään hankinnoista. Samansuuntainen havainto tehtiin suurituloisten, taloudellisesti erinomaisesti toimeentulevien sekä ylempiä toimihenkilöiden ja yrittäjien vastauksista.

Nuoret aikuiset ja eläkeläiset laittavat kukkarojen nyörejä tiukalle

Tutkimuksen mukaan sukupuolten väliset erot säästämisessä olivat yllättävän vähäisiä. Naiset kuitenkin kertoivat miehiä useammin joutuvansa tinkimään ruokamenoista, kodinkoneiden, kalusteiden ja vaatteiden hankinnoista sekä maksullisten kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluiden käytöstä.

Vastaajien ikä sen sijaan oli melko selkeästi yhteydessä arvioihin säästökohteista. Nuoret aikuiset olivat keskimäärää vakuuttuneempia, että he joutuvat tinkimään etenkin ruoka- ja vaateostoksista sekä ravintolakäynneistä. Yli 60-vuotiaat puolestaan arvioivat säästävänsä sähköstä ja muusta energian käytöstä.

Keski-ikäisten joukossa oli muita jonkin verran enemmän vastaajia, jotka eivät uskoneet tinkivänsä mistään.

Asuinalue vaikuttaa säästämistarpeeseen

Myös asuinalue erotteli vastaajien arvioita. Maaseutumaisissa kunnissa asuvat olivat keskimäärää vakuuttuneempia siitä, että monista tai lähes kaikista ostoksista ja hankinnoista on tingittävä.

Pääkaupunkiseudulla puolestaan oli keskivertoa enemmän niitä, jotka eivät uskoneet joutuvansa säästämään mistään hankinnoista tai ostoksista.

Kantar TNS:n lokakuun alussa toteuttamaan tutkimukseen vastasi runsaat tuhat 18–79-vuotiasta suomalaista. Tutkimuksen virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje