Syyttäjä ei nostanut syytteitä alkoholin etämyyntijutussa – virolaisen ja ranskalaisen yhtiön vastuuhenkilöitä epäiltiin törkeästä alkoholirikoksesta

story-image

Syyttäjä ei nosta syytteitä alkoholin etämyyntiasiassa, kertoo Syyttäjälaitos tiedotteessa. Alkoholijuomia myytiin internetin kautta ulkomailta Suomeen.

Tullin tekemässä esitutkinnassa virolaisen ja ranskalaisen yhtiön vastuuhenkilöitä epäiltiin törkeästä alkoholirikoksesta. Heidän epäiltiin myyneen, välittäneen ja luovuttaneen alkoholijuomia alkoholilain vastaisesti.

Syyttäjän mukaan epäiltyjen syyllisyyden tueksi ei ole todennäköisiä syitä.

Tutkintapyynnön rikosepäilyistä teki sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira syyskuussa 2020.

Valviran tutkintapyynnössä todetaan, että alkoholilaissa ei ole erillisiä säännöksiä ulkomailta Suomeen netin välityksellä tapahtuvasta alkoholijuomien myynnistä, jossa myyjä osallistuu kuljetuksen järjestämiseen ja verojen maksamiseen. Valvira katsoi kuitenkin, että alkoholilain säännökset koskevat myös tällaista nettikauppaa.

Sittemmin EU-komissio on ottanut kantaa alkoholin etämyyntiä koskevan lainsäädännön epäselvyyksiin. Komissio arvioi kirjeessään helmikuussa 2021, että Suomen nykyinen alkoholilaki ja sen soveltamistapa saattavat olla EU:n lainsäädännön kannalta ongelmallisia.

Ongelmat liittyvät tavaroiden vapaan liikkuvuuden periaatteisiin ja sähköistä kaupankäyntiä koskevaan direktiiviin. Komissio totesi vastaanottaneensa useita kanteluita Suomea vastaan. Asiasta tiedotti tuolloin sosiaali- ja terveysministeriö.

Molemmilla yhtiöillä samat pääomistajat

Syyteharkinnassa oli Virossa ja Ranskassa toimivien yhtiöiden toiminta. Molemmilla yhtiöillä on samat suomalaiset pääomistajat. Epäiltynä oli myös Virossa toimivan yhtiön virolainen toimitusjohtaja.

Syyttämättäjättämispäätöksessä todetaan, että molemmat yhtiöt ovat myyneet Suomessa asuville kuluttaja-asiakkaille alkoholijuomia, joiden vahvuus on ollut yli 5,5 tilavuusprosenttia. Suomenkielisen verkkokaupan myynti on suuntautunut kokonaisuudessaan Suomeen.

Yksi syyttämättä jätetyistä kommentoi päätöstä tuoreeltaan tiistaina.

–  Minä ja isäni Juha Berglund jouduimme viranomaisten välikappaleiksi tässä absurdissa sotkussa. Olemme luonnollisesti hyvin helpottuneita syyttämättäjättämispäätöksestä ja iloisia siitä, että voimme nyt keskittyä viininviljelyyn oikeustoimien sijaan, sanoi Chateau Carsin -yhtiön toimitusjohtaja Nea Berglund Viinilehti-yhtiön tiedotteen mukaan.

Valviran tutkintapyynnön perusteella oli vireillä myös neljä muuta esitutkintaa, jotka liittyivät Itävallassa ja Virossa toimiviin yrityksiin. Syyttäjä päätti kuitenkin jo aiemmin lopettaa tutkinnat, koska yhtiöt olivat myyneet alkoholijuomia Suomeen vähän tai eivät lainkaan.

- - - - - -

Uutista on korjattu klo 12.40. Toiseksi viimeisessä kappaleessa lähteenä ei ollut Viinilehti, vaan Viinilehti-yhtiön tiedote.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje