Syyttäjä ja puolustus pitävät viimeiset puheenvuoronsa Vantaan sellimurhan oikeudenkäynnissä

Jaa artikkeli

Vantaan vankilan sellimurhan oikeudenkäynti päättyy tänään osapuolten loppulausuntoihin Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa. Sen jälkeen oikeus jää pohtimaan ratkaisuaan.

19- ja 23-vuotiaita miehiä syytetään parikymppisen miehen murhaamisesta yhdessä Vantaan vankilan matkaselleistä tammikuun lopulla. Syyttäjän mukaan syytetyt kohdistivat uhriin kidutuksen kaltaista väkivaltaa ja nöyryyttivät tätä kahden päivän ajan. Syynä oli syyttäjän mukaan se, että uhri oli aiemmin tuomittu alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista.

Murhan lisäksi miehiä syytetään uhrin törkeistä raiskauksista. Syyttäjät ovat pyytäneet, että molemmille syytetyille tehdään mielentilatutkimus.

23-vuotias aiheutti välikohtauksen heti alussa

Nuorempi syytetty on oikeudenkäynnissä ottanut henkirikoksen yksin kontolleen. Hän on kiistänyt murhasyytteen, mutta myöntää tehneensä uhrille ensin monenlaista väkivaltaa ja sen jälkeen laittaneensa muovipussin uhrin päähän sekä kuristaneensa tätä narulla. Näin hän katsoo syyllistyneensä tappoon.

Syyttäjä on epäillyt, että 23-vuotiaan syytetyn käytös on vaikuttanut 19-vuotiaan kertomaan. Käsittelyn ensimmäinen päivä jouduttiin viime kuussa keskeyttämään hetkeksi, kun vanhempi syytetty nousi paikaltaan ja vaikutti yrittävän hyökätä jonkun kimppuun. Poliisi on arvellut, että miehen vihan kohteena oli kanssasyytetty.

Välikohtauksen jälkeen syytetyt on pidetty istuntojen ajan omissa saleissaan. Kun 19-vuotiasta seuraavana käsittelypäivänä kuultiin, hän kertoi, ettei 23-vuotias liity uhrin kuolemaan millään tapaa.

–  Kun nyt alan paremmin muistaa, miten kuolematilanne on mennyt, haluan kommentoida, että (toinen syytetty) ei ollut siinä mitenkään osallisena. Nyt muistan, että hän nukkui silloin, mies sanoi.

Tämän kuullessaan 23-vuotias syytetty nosti kätensä ilmaan ja huusi. 19-vuotias vastasi eleeseen nostamalla myös omat kätensä ilmaan.

Vanhempi syytetty on kiistänyt täysin osallistuneensa uhrin kuolemaan. Hän on myöntänyt osan väkivallasta ja katsoo syyllistyneensä törkeään pahoinpitelyyn.

Syytettyjen käytöksen takia jouduttiin poikkeusjärjestelyihin

Väkivaltaa matkasellissä todisti kolme muuta vankia, jotka oli majoitettu sinne syytettyjen ja uhrin kanssa. Yksi heistä kertoi oikeudelle, että he olivat puhuneet vartijan hälytysnapin painamisesta, mutta eivät lopulta olleet tehneet sitä.

–  Pelkäsimme (syytettyjä). Pelkäsimme, että he hakkaisivat meidätkin, mies sanoi oikeudessa.

Vangit kertoivat, että vanhempi syytetyistä oli sellissä käskenyt heitä "olemaan tietämättömiä" asioista ja tehnyt samalla sormellaan kurkunleikkausta kuvaavan eleen. Yksi vangeista sanoi, että nuorempi syytetty oli uhannut tappaa hänet ja hänen perheensä, jos hän todistaa asiasta.

23-vuotias teki kurkunleikkausta kuvaavan eleen myös, kun ensimmäistä vankitodistajista kuultiin oikeudessa. Sen jälkeen molemmat syytetyt laitettiin seuraamaan käsittelyä niin, etteivät he näkyneet videoyhteydellä oikeussaliin. Jo aiemmin he olivat huudelleet kesken käsittelyn sekä näyttäneet erilaisia käsimerkkejä sekä toisilleen että muille todistajille.

Vaikka vangit eivät uskaltaneet ilmoittaa vartijoille todistamastaan väkivallasta, he kertoivat yrittäneensä vaivihkaa kiinnittää vartijoiden huomion uhriin siinä kuitenkaan onnistumatta. Vartijat ovat kertoneet, ettei heillä ollut mitään tietoa matkasellin tapahtumista. Vankilan toiminnasta on aloitettu oma esitutkintansa.

Molemmilla syytetyillä aiempaa väkivaltarikoshistoriaa

Molemmat syytetyt miehet on viime vuonna tuomittu henkirikoksen yrityksistä vankeuteen Helsingin käräjäoikeudessa.

23-vuotias tuomittiin muun muassa murhan yrityksestä kymmenen ja puolen vuoden vankeuteen. Oikeuden mukaan mies oli puukottanut uhria useita kertoja sekä ampunut aseella tätä kohti. Käräjätuomiosta on valitettu hovioikeuteen, joten se ei ole lainvoimainen.

19-vuotias tuomittiin isänsä tapon yrityksestä kolmen ja puolen vuoden vankeuteen. Hän oli iskenyt isäänsä kerran veitsellä selkään. Tuomio on lainvoimainen.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Jaa artikkeli

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje