Tänään on kansainvälinen naistenpäivä – teemana innovaatiot ja teknologia

Tänään vietetään YK:n julistamaa kansainvälistä naistenpäivää. LEHTIKUVA/AFP
Tänään vietetään YK:n julistamaa kansainvälistä naistenpäivää. LEHTIKUVA/AFP

Tänään vietetään YK:n julistamaa kansainvälistä naistenpäivää. Tämän vuoden teemana on innovaatioiden ja teknologian hyödyntäminen sukupuolten tasa-arvossa.

YK:n mukaan naisten ja muiden marginalisoitujen ryhmien tuominen mukaan teknologiaan tuottaa entistä luovempia ratkaisuja ja edistää naisten tarpeisiin vastaavia ja sukupuolten tasa-arvoa kehittäviä innovaatioita. Sen sijaan naisten osallistumattomuus maksaa merkittävästi: YK:n viimevuotisen arvion mukaan se, etteivät naiset ole mukana digimaailmassa, on maksanut matalan ja keskitulotason maiden bruttokansantuotteessa noin biljoona Yhdysvaltain dollaria vuosikymmenen aikana.

YK:n tasa-arvojärjestön UN Womenin mukaan vain alle neljäsosa tekoälyn parissa työskentelevistä on naisia ja lukuisien tekoälyjärjestelmien on havaittu osoittavan sukupuolten eriarvoista kohtelua.

Lisäksi UN Women huomauttaa internetin olevan naisille usein uhkaava paikka, mikä ajaa naisia pois digitaalisista tiloista. Naistoimittajille 125 maassa tehdyn kyselyn mukaan lähes kolme neljäsosaa oli kokenut työssään verkkoväkivaltaa.

Sukupuolten välisen tasa-arvon periaate vahvistettiin vuonna 1945 YK:n peruskirjassa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje