Terveyskeskusten lääkärivaje kasvussa – lähes joka kymmenes paikka täyttämättä

Tutkimuspäivänä viime lokakuussa hoitamatta oli 325 lääkärin tehtävää, joihin oli haettu tekijää mutta ei saatu.  LEHTIKUVA / RONI REKOMAA
Tutkimuspäivänä viime lokakuussa hoitamatta oli 325 lääkärin tehtävää, joihin oli haettu tekijää mutta ei saatu. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Terveyskeskusten lääkärivaje on kasvanut, selviää Lääkäriliiton vuosittaisesta tutkimuksesta. Tutkimuspäivänä viime vuoden lokakuussa hoitamatta oli 325 lääkärin tehtävää, joihin on haettu tekijää mutta ei ole saatu. Lääkäriliiton tiedotteen mukaan tämä vastaa kahdeksaa prosenttia kaikista lääkärin tehtävistä.

Tutkimuspäivänä hoitamatta oli liiton mukaan lisäksi lähes sata tehtävää, joihin ei edes pyritty hakemaan tekijää.

Lääkäriliitto on tutkinut lääkärien määrää 1980-luvulta lähtien. Vajetta selvitetään vuosittain kyselyllä yhtenä päivänä, joka vuonna 2022 oli keskiviikko 5. lokakuuta.

Lääkärivaje on kasvanut hieman vuodesta 2021, jolloin 7,4 prosenttia paikoista oli täyttämättä tutkimuspäivänä.

Työssä olleiden vakituisten viranhaltijoiden määrä on laskenut vuodesta 2019 lähtien, jolloin vakituisia lääkäreitä oli töissä 59 prosenttia. Vuoden 2022 tutkimuspäivänä heitä oli töissä vajaat 48,9 prosenttia. Sijaisten, ostopalvelujen ulkoistusten määrä on samana aikana noussut lähes joka vuosi.

Kahdeksassa sairaanhoitopiirissä puuttui yli kymmenesosa

Lääkärivaje jakautui tutkimuspäivänä epätasaisesti. Pohjois-Karjalassa täyttämättä oli yli 35 prosenttia paikoista, ja yli 10 prosentin vaje oli Etelä-Pohjanmaan, Vaasan, Etelä-Savon, Kainuun, Keski-Pohjanmaan, Itä-Savon ja Etelä-Karjalan sairaanhoitopiireissä.

Toisaalta Länsi-Pohjan, Kymenlaakson, Kanta-Hämeen ja Ahvenanmaan lääkärivaje oli tutkimuspäivänä nolla.

Koko maassa keskimääräinen lääkärivaje oli tutkimuspäivänä 8 prosenttia, Lääkäriliiton tiedotteessa kerrotaan.

Lääkäriliitto on tutkinut terveyskeskusten lääkäritilannetta vuodesta 1986 lähtien. Vuodesta 2004 lähtien tutkimus on tehty yhteistyössä KT Kuntatyönantajien, sosiaali- ja terveysministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje