THL ei halua viinejä ruokakauppoihin – "Lisäisi alkoholin käyttöä ja haittoja"

Viinit kuuluvat edelleen Alkon hyllylle, katsoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Viinit kuuluvat edelleen Alkon hyllylle, katsoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
  • STT
Jaa artikkeli

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) haluaa pitää kiinni Alkon yksinoikeusjärjestelmästä. THL:n tänään julkistamien tutkimusten ja katsausten perusteella järjestelmä rajoittaa tehokkaasti alkoholin saatavuutta ja hillitsee myynnin edistämistä, jolloin myös alkoholinkäyttö ja sen aiheuttamat haitat vähenevät.

–  Alkoholi ei ole tavanomainen kulutushyödyke vaan aiheuttaa mittavia haittoja. Esimerkiksi vuonna 2020 alkoholin aiheuttamia kuolemia kirjattiin Suomessa 2 209 ja erilaisia muita haittoja on moninkertaisesti. Niinpä Alkokaan ei ole tavallinen myymäläketju vaan tehokas työkalu alkoholihaittojen vähentämiseen, sanoo THL:n tutkimusprofessori Pia Mäkelä tiedotteessa.

THL viittaa kansainvälisen tutkijaryhmän laskelmiin, joiden mukaan alkoholinkulutus lisääntyisi Suomessa yhdeksällä prosentilla ja alkoholikuolleisuus 14 prosentilla, jos yksinoikeusjärjestelmästä luovuttaisiin.

Kansalaisten joukossa alkoholinmyynnin osittainen vapauttaminen sen sijaan saa kannatusta. THL:n tuoreessa mielipidetutkimuksessa 54 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että viinejä pitäisi voida ostaa ruokakaupoista. Väkevien juomien myyntiä ruokakaupoissa kannatti 14 prosenttia vastaajista.

THL puolestaan katsoo, että viinien ja viinin vahvuisten juomasekoitusten myynti ruokakaupoissa käytännössä romuttaisi Alkon järjestelmän, koska silloin jopa 75 prosenttia sen myynnistä avattaisiin kilpailulle.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje