THL: Koronarokotusten koko väestön tehosteannoksille ei tarvetta keväällä – rokotussuoja vakavaa tautia vastaan on hyvä

Koronaviruksen epidemiatilanne on THL:n mukaan Suomessa tällä hetkellä rauhallinen. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
Koronaviruksen epidemiatilanne on THL:n mukaan Suomessa tällä hetkellä rauhallinen. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Koronarokotusten koko väestön tai minkään tietyn ikäryhmän tehosteannoskierrokselle ei ole tarvetta tänä keväänä, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Voimakkaasti immuunipuutteisille suositellaan kuitenkin koronarokotteen tehosteannoksia lääkärin tekemän yksilöllisen harkinnan perusteella.

Koronaviruksen epidemiatilanne on Suomessa tällä hetkellä rauhallinen, eikä keväällä ole THL:n mukaan toistaiseksi odotettavissa viime vuoden kaltaisia epidemia-aaltoja. Koronapotilaiden määrät ovat laskeneet huomattavasti sekä erikoissairaanhoidossa että perusterveydenhuollossa. Myös koronasta johtuvia kuolemia todetaan aiempaa vähemmän.

– Seuraamme epidemiatilannetta, eri ikä- ja riskiryhmien sairaalahoidon tarvetta ja kuolemia kuitenkin jatkuvasti, sanoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek tiedotteessa.

THL suositteli syyskuussa kaikille 65 vuotta täyttäneille ja 18 vuotta täyttäneille riskiryhmiin kuuluville syystalven tehosteannosta.

– Tehosteannoksen ottaneilla on tuore immuunisuoja, joten kevään uusi tehosteannos ei antaisi heille merkittävää lisähyötyä vakavan koronataudin ehkäisyssä, Nohynek lisää.

Syksyn tehosteannos liki miljoonalle

Varianttiräätälöityjä koronarokotteen syystalven tehosteannoksia oli annettu Suomessa helmikuun lopulla yli 860 000. Suositus tuon rokotteen ottamisesta koskee noin kahta miljoonaa ihmistä. Varianttitehosteannoksen voi yhä hakea omalta hyvinvointialueelta.

Terveillä alle 65-vuotiailla suositellut kolme rokoteannosta tai kaksi annosta ja sairastettu koronatauti antavat erittäin hyvän ja pitkäaikaisen suojan vakavaa tautia vastaan. THL:n mukaan suoja ei ole 14 kuukauden seuranta-aikana juuri laskenut, eikä ole odotettavissa, että suoja oleellisesti laskisi tässä ikäryhmässä.

Koronarokotteiden tuoma suoja omikrontartuntoja vastaan on Nohynekin mukaan sen sijaan vähäinen ja lyhytaikainen.

Voimakkaasti immuunipuutteiset eivät saa rokotteista yhtä hyvää suojaa koronatautia vastaan kuin terveet. Tähän ryhmään kuuluvat esimerkiksi henkilöt, joille on tehty elinsiirto tai jotka saavat dialyysihoitoa. THL:n asiantuntijalääkäri Mika Muhonen sanoo, että oma hoitava lääkäri voi arvioida potilaan rokotussuojan tehostamisen tarpeen, immuunivasteen, sairastumisriskin ja muut suojautumiskeinot.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje