THL: Koronaviruksen uutta alalinjaa havaittu ensimmäistä kertaa Suomessa – "Tämä oli odotettavissa"

Havainto omikronin uudesta alalinjasta tehtiin THL:n seurannassa. LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto
Havainto omikronin uudesta alalinjasta tehtiin THL:n seurannassa. LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto

Koronaviruksen omikronvariantin uutta alalinjaa on havaittu nyt ensimmäistä kertaa myös Suomessa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedotteessaan.

Alalinjan virallinen nimi on https://XBB.1.5, mutta siitä on käytetty myös nimeä Kraken.

Havainto omikronin uudesta alalinjasta tehtiin THL:n seurannassa, jossa selvitetään eri virusvarianttien esiintymistä Suomessa.

Seurannasta saadut tiedot päivittyvät tartuntatautirekisteriin ja seurantasivulle kahden kolmen viikon viiveellä näytteenotosta.

Maailmalla alalinjasta tehtiin ensimmäiset havainnot lokakuussa Yhdysvalloissa. Tämän jälkeen alalinjaa on havaittu sekä Britanniassa että useissa EU- ja ETA-alueen maissa.

–  Oli odotettavissa, että kyseistä virusmuunnosta löytyy ennen pitkää myös Suomesta, johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra THL:stä sanoo tiedotteessa.

–  (Tämän) alalinjan virusten arvioidaan tarttuvan herkästi. Kuten tällä hetkellä Suomessa kiertävät omikronvariantit, https://XBB.1.5 väistää tehokkaasti immuunisuojaa.

THL:n mukaan alalinjan ei tiedetä aiheuttavan muita omikronmuunnoksia vakavampaa tautia. Savolainen-Kopran mukaan rokotesuoja koronaviruksen aiheuttamaa vakavaa tautia vastaan on säilynyt erinomaisena varianteista riippumatta.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje