Tutkimus: Säännöllinen arkiliikunta voi ehkäistä sydänsairauksia vielä korkeassa iässä

Kevytkin liikunta vähentää ikäihmisten kuoleman ja uusien sydän- ja verisuonitautien riskiä, ilmeni tutkimuksessa.
LEHTIKUVA / Markku Ulander
Kevytkin liikunta vähentää ikäihmisten kuoleman ja uusien sydän- ja verisuonitautien riskiä, ilmeni tutkimuksessa. LEHTIKUVA / Markku Ulander

Runsas, arkinen kevyt liikunta ja vähäinen paikallaolo voivat ehkäistä uusien sydän- ja verisuonisairauksien syntymistä vielä korkeassakin iässä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa.

Oulun yliopiston ja ODL Liikuntaklinikan tutkimuksen tulokset julkaistiin syyskuun alussa tutkimusartikkelissa.

Tutkimuksen mukaan kevytkin liikunta vähentää ikäihmisten kuoleman ja uusien sydän- ja verisuonitautien riskiä. Riski on tutkimuksen mukaan puolestaan suurempi ikäihmisillä, joilla on vain vähän liikkumista sisältävä elämäntyyli.

–  Aiemmissa iäkkäillä tehdyissä tutkimuksissa on tarkasteltu pääosin fyysisen aktiivisuuden ja paikallaan olon sekä jo todettujen sydänsairauksien välisiä yhteyksiä. Nyt tehty tutkimus osoittaa kuitenkin, että sydän- ja verisuonisairauksia voidaan ennaltaehkäistä vielä varttuneemmassakin iässä, tutkija Miia Länsitie sanoo tutkimustiedotteessa.

Tutkija Länsitie arvioi, että tulos voi olla rohkaiseva monelle ikäihmiselle.

Tutkimus toteutettiin vuosina 2013–2015 niin, että 660:llä noin 70-vuotiaalla ihmisellä oli aktiivisuusmittari ranteessaan kahden viikon ajan, ja tutkittavien kuolleisuustietoja seurattiin noin kuusi vuotta alkuperäisen tutkimusaineiston keruun jälkeen.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje