Työkyvyttömyyseläkettä saaneiden nuorten määrä kääntyi viime vuonna hienoiseen laskuun

Käänne näkyy erityisesti 16-24-vuotiaiden ryhmässä. Lehtikuva / Vesa Moilanen
Käänne näkyy erityisesti 16-24-vuotiaiden ryhmässä. Lehtikuva / Vesa Moilanen
Jaa artikkeli

Työkyvyttömyyseläkettä saaneiden nuorten määrä kääntyi vuonna 2021 laskuun ensimmäistä kertaa 20 vuoteen, Kela tiedottaa.

Vuoden 2021 lopussa yhteensä 7  598 iältään 16–24-vuotiasta nuorta sai työkyvyttömyyseläkettä tai määräaikaista kuntoutustukea. Se oli noin 1,39 prosenttia samanikäisestä väestöstä.

Vuonna 2020 vastaava lukumäärä oli 7  750 ja väestöosuus 1,42 prosenttia.

Alle 35-vuotiaita työkyvyttömyyseläkettä saavia oli vuoden 2021 lopussa yhteensä vajaat 25  300 ja vuoden 2020 lopussa reilut 25  400.

Kelan tilastoasiantuntija Reeta Pösön mukaan käänne laskuun näkyy erityisesti 16–24-vuotiaiden ikäryhmässä.

–  Vuoteen 2020 verrattuna vähenemistä on viime vuonna tapahtunut mielialahäiriöiden, skitsofrenioiden, neuroosien ja psykosomaattisten häiriöiden perusteella työkyvyttömyyseläkettä saavien nuorten määrissä, Pösö sanoo tiedotteessa.

Kelan mukaan työkyvyttömyyseläkettä saavien nuorten määrän kääntyminen laskuun ensimmäistä kertaa vuosiin on mielenkiintoinen havainto.

–  Nuorten pääsyä ammatilliseen kuntoutukseen on viime vuosina helpotettu lakimuutoksilla ja yhä useampi nuori on myös ohjautunut Kelan kuntoutusetuuksien saajaksi. Tämäkin voi osaltaan selittää kehitystä nuorten työkyvyttömyyseläkkeissä, Kelan tutkimuspäällikkö Karoliina Koskenvuo sanoo tiedotteessa.

Nuoret saavat työkyvyttömyyseläkettä pääosin mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöiden perusteella, tiedotteessa kerrotaan.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Jaa artikkeli

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje