Vappu jättää jälkensä puistoihin ja kaduille – vapun jälkeen maasta siivotaan serpentiiniä, lasinsiruja ja piknikeistä jäänyttä roskaa

Roskalava Helsingin Kaivopuistossa  vapunpäivänä. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA
Roskalava Helsingin Kaivopuistossa vapunpäivänä. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Vapun juhlinta jätti jälkeensä jälleen siivottavaa, kertovat Helsingin ja Turun kaupunkien kunnossapidosta huolehtivat toimijat.

Helsingissä eniten roskaa vappuaaton jäljiltä oli Kaisaniemen puistossa, kertoo keskusta-alueen puhtaanapidosta vastaa piiripuutarhuri Sampo Sainio STT:lle. Maanantaina ensimmäiset siivoojat aloittavat vappuroskan siivoamisen aamukolmelta. Siivous aloitetaan Esplanadilta, josta jatketaan Kaivopuistoon.

Juhlijoita oli viikonloppuna runsaasti liikkeellä, sillä tänä vuonna vappua vietettiin ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen ilman koronarajoituksia.

–  Kahtena edellisenä koronavuonna vapun jäljiltä jäi selkeästi vähemmän roskaa, kun virallista juhlintaa ei ollut. Silloin oli huomattavasti siistimpää.

Sainio kuitenkin huomauttaa, että ennen koronapandemiaa vuonna 2019 oli kuitenkin sotkuisempaa kuin tänä vuonna.

Eniten roskaa Helsingissä syntyy Sainion mukaan "vappusälästä", kuten serpentiinistä ja piknikeistä aiheutuvasta roskasta.

Pahin siivo oli vapunpäivän vastaisena yönä

Lasinsirut ovat olleet iso ongelma, kertoo Turun puhtaanapidosta huolehtivan Desentin Jaakko Iisakkala.

–  Rikkinäistä lasia on ollut paljon. Ne saatiin kyllä puoleenpäivään mennessä (vapunpäivänä) siivottua kaduilta ja puistoista. Kahteen mennessä oli jo tosi siistiä.

Iisakkalan mukaan Turussa on ollut pahempiakin siivoja kesäviikonloppuina korona-aikana, jos ilma on ollut lämmin. Kahtena koronavappuna puistoissa on ollut vähemmän roskaa.

–  Perus kesäviikonloppuna on ollut pahempikin siivo.

Iisakkala uskoo, että pahin sotku syntyi vapunpäivän vastaisena yönä. Maanantaiaamuna kuitenkin siivotaan vielä vapun viimeisiä jälkiä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje