Viestikoekeskus-oikeudenkäynnissä HS:n toimittajille vaaditaan rangaistusta myös jatkojuttujen julkaisemattomista versioista – oikeus kuulee toimittaja Paavo Teittistä, joka osallistui yhden jutun muokkaamiseen

Tänään oikeudessa kuultavan Paavo Teittisen tehtäväksi tuli muokata yhtä juttua. Teittinen on kertonut muistavansa varmasti, että häntä pyydettiin muuttamaan jutun sävyä niin, ettei se suututa ihmisiä. LEHTIKUVA / Jussi Nukari
Tänään oikeudessa kuultavan Paavo Teittisen tehtäväksi tuli muokata yhtä juttua. Teittinen on kertonut muistavansa varmasti, että häntä pyydettiin muuttamaan jutun sävyä niin, ettei se suututa ihmisiä. LEHTIKUVA / Jussi Nukari

Helsingin Sanomien Viestikoekeskus-uutisointia koskevassa oikeudenkäynnissä päähuomio keskittyy 16. joulukuuta 2017 julkaistuun artikkeliin, mutta syytteissä on kyse myös julkaisemattomista juttuversioista. Asiasta kuullaan tänään todistajana lehden toimittajaa Paavo Teittistä, joka osallistui yhden jutun muokkaamiseen.

Poliisin mukaan viiden jatkojutun kokonaisuus sisälsi alun perin Suomen ulkoisen turvallisuuden vuoksi salassa pidettäväksi määrättyä tietoa. Juttujen julkaisua kuitenkin lykättiin, ja niitä julkaistiin lopulta ilman turvallisuussalaisuuksiksi epäiltyjä tietoja.

Pääjutun julkaisupäivä oli lauantai. Teittinen on poliisikuulustelussa kertonut, että hän sai sunnuntaina soiton toimituksesta ja hänet kutsuttiin niin sanottuun kriisikokoukseen. Kokous koski jutun herättämää voimakasta kritiikkiä sekä julkaisemattomia jatkojuttuja.

Teittisen mukaan jatkojuttujen julkaisua päätettiin lykätä ja niiden sisältöä haluttiin vielä katsoa läpi. Hänen käsityksensä mukaan lykkäyspäätöksen teki vastaava päätoimittaja Kaius Niemi.

–  Pitäisin aika mahdottomana, että kukaan muu kuin vastaava päätoimittaja päättää näin suuren huomioarvon ja näin arkaluonteisia asioita käsittelevien artikkeleiden julkaisun lykkäämisestä, Teittinen sanoi.

"On mahdollista, että olen salaiset tiedot poistanut"

Teittisen tehtäväksi tuli muokata yhtä juttua. Juttu koski sitä, miten uudet tiedustelulait muuttaisivat Suomen ja Yhdysvaltojen suhteita, kun Suomi pääsisi niiden myötä käsiksi Venäjältä kaapelin kautta tulevaan tietoon. Poliisi on katsonut haltuun saamansa viestinvaihdon perusteella, että juttu oli alun perin tarkoitus julkaista heti 17. joulukuuta, mutta se tuli julki vasta kahta päivää myöhemmin.

Poliisikuulustelussa Teittiseltä kysyttiin, mitä hänen piti alkuperäiselle juttuversiolle tehdä. Hän sanoi muistavansa varmasti, että häntä pyydettiin muuttamaan jutun sävyä niin, ettei se suututa ihmisiä. Hän sanoi, että on myös mahdollista, että häntä pyydettiin poistamaan niistä salaiset tiedot.

–  En muista, että siellä kokouksessa olisi annettu sellaista ohjetta, että poista salaisia tietoja. Voi olla, että on annettu, mutta en muista sellaista. Sen muistan, että siellä käytiin keskustelua tästä, että ne artikkelit pitää kirjoittaa uusiksi niin, että ne eivät herätä tällaista suuttumusta ihmisissä.

–  Tietysti on mahdollista, että minä olen ne varsinaiset salaiset tiedot poistanut, että en ole vain editoinut juttua lakonisemmaksi, sanoi Teittinen kuulustelussa.

Puolustus: Kiellettyä ennakkosensuuria

Syyttäjä vaatii syytetyille toimittajille – kahdelle kirjoittajalle ja yhdelle esimiehelle – viiden jatkojutun osalta rangaistusta turvallisuussalaisuuden paljastamisen yrityksestä. Syyttäjän mukaan paljastaminen eteni yrityksen asteelle ja syytetyt luopuivat rikoksesta vasta vastaavan päätoimittajan määräyksestä. Määräyksen taustalla oli syyttäjän mukaan julkaistun jutun aiheuttama voimakas julkinen kritiikki ja Puolustusvoimien HS:stä tekemä tutkintapyyntö.

Syytetyt kiistävät syytteen ja syyttäjän väitteet juttusarjan perustumisesta Puolustusvoimien salassa pidettäviin tietoihin. Julkaistun jutun tavoin myös muut jutut ovat puolustuksen mukaan perustuneet julkisista lähteistä saatavilla oleviin tietoihin.

Toinen kirjoittajista, Tuomo Pietiläinen, sanoo kirjallisessa vastauksessaan käräjäoikeudelle, että kyse on ollut "julkaisemattomista muistiinpanoista". Hän vetoaa asiassa ennakkosensuurin kieltoon, joka tulee perustuslaista. Sen mukaan sananvapauteen sisältyy oikeus julkistaa tietoa kenenkään ennakolta estämättä. Puolustus onkin kysynyt, että kun julkaisemattomasta artikkelista vaaditaan rangaistusta, onko syyte ristiriidassa perustuslain kanssa.

Upseerin mukaan syytetty kertoi hänelle salaisesta materiaalista ennakkoon

Iltapäivällä Teittisen kuulemisen jälkeen oikeudessa on määrä kuulla Puolustusvoimien upseeria. Yksi syytetyistä, Laura Halminen, otti puoli vuotta ennen jutun julkaisua häneen yhteyttä ja kertoi HS:n hallussa olevasta aineistosta.

Halminen kertoi tiistaina omassa kuulemisessaan, että upseeri tuli hänen luokseen ja reagoi voimakkaasti kiroilemalla nähdessään, mitä aineisto piti sisällään.

Halmisen mukaan upseeri pyysi saada ottaa kuvia aineistosta ja kertoi toimittavansa ne vastatiedustelulle. Upseeri ei Halmisen mukaan kieltänyt käyttämästä aineistoa.

Upseeri on kertonut poliisikuulustelussaan, että useissa hänen näkemissään papereissa oli salainen tai erittäin salainen -leima.

Helsingin Sanomia julkaiseva Sanoma Media Finland on STT:n enemmistöomistaja.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje