Viiveet passien ja henkilökorttien saamisessa saattaneet vaarantaa perusoikeuksien toteutumisen, sanoo oikeusasiamies

story-image

Eduskunnan oikeusasiamies katsoo, että viiveet passien ja henkilökorttien saamisessa viime ja tänä vuonna ovat saattaneet vaarantaa perusoikeutena turvatun oikeuden lähteä maasta.

–  Käytettävissä olevan aineiston perusteella on selvää, että julkinen valta on vuosien 2021 ja 2022 aikana ainakin osittain epäonnistunut toteuttamaan asianmukaisen ja viivytyksettömän käsittelyn passi- ja henkilökorttiasioissa, oikeusasiamiehen ratkaisussa todetaan.

Oikeusasiamiehen mukaan asiointi ei ole ollut hyvän hallinnon edellyttämällä tavalla viivytyksetöntä, kun käsittely on edellyttänyt poliisiasemalla käyntiä. Vapaita aikoja ei ole ollut ollenkaan tai ensimmäiset vapaat ajat ovat olleen kuukausien päässä, ja jonotusajat ovat olleet jopa tunteja, oikeusasiamiehen ratkaisussa sanotaan.

Ruuhkien syynä korona ja Ukrainan sota

Oikeusasiamiehen mukaan syynä ruuhkiin ovat olleet koronapandemia ja Ukrainan sota, joiden vaikutukset ovat olleet jossain määrin yllättäviä.

Pandemian alussa tapahtunut passi- ja henkilökorttihakemusten määrän lasku, ja sen hellittäessä tapahtunut hakemusmäärän lisääntyminen ovat oikeusasiamiehen käsityksen mukaan olleet jollain tavalla ennakoitavissa.

–  Hakemusten määrän nousun ”rajuus” on kuitenkin ollut ilmeinen yllätys, johon täysimääräinen varautuminen ei selvitysten perusteella näytä onnistuneen. Käytettävissä oleva työvoima ei ole ollut riittävä siihen, että palvelutaso saataisiin kaiken aikaa pidettyä hyväksyttävänä, ratkaisussa sanotaan.

Lupapalveluihin rekrytoitu lisää

Oikeusasiamiehen Poliisihallitukselta saaman selvityksen mukaan poliisi on yrittänyt purkaa ruuhkia henkilöstöjärjestelyin.

–  Poliisin lupapalvelujen ruuhkautuessa poliisilaitokset siirsivät ja rekrytoivat henkilöstöä lupapalvelutehtäviin sekä tekivät myös rakenteellisia muutoksia pyrkiessään vastaamaan lupapalveluiden suureen kysyntään.

Ratkaisussa todetaan, että palveluaikojen lisääminen viikonloppuihin voi helpottaa ruuhkaa, mutta se ei aina ole mahdollista. Myöskään poliisien siirtäminen lupakäsittelyyn ei välttämättä ole kestävä ratkaisu.

–  Poliisimiesten käyttäminen lupapalveluissa taas veisi pois työresurssia sellaisesta mahdollisesti jo valmiiksi aliresursoidusta poliisin toiminnasta, jota poliisimiehet suorittavat.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje