Yhdenvertaisuusvaltuutettu patistaa puuttumaan seksuaalivähemmistöjen häirintään

Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen puolesta osoitettiin mieltä Pride-kulkueessa Helsingissä heinäkuussa 2021. LEHTIKUVA / Emmi Korhonen
Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen puolesta osoitettiin mieltä Pride-kulkueessa Helsingissä heinäkuussa 2021. LEHTIKUVA / Emmi Korhonen

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin sekä Pride-tapahtumiin kohdistuvaan häirintään ja vihaan on puututtava viipymättä, sanoo yhdenvertaisuusvaltutettu.

Erityisen huolestuttavia ovat yhdenvertaisuusvaltuutetun mukaan viestit nuorten kokemasta häirinnästä, syrjinnästä ja väkivallan pelosta. Esimerkiksi vuoden 2021 kouluterveyskyselyn tuloksista ilmenee, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvista nuorista hälyttävän suuri osa on kokenut syrjintää ja fyysistä uhkaa.

–  Viranomaisilla, työnantajilla ja koulutuksenjärjestäjillä on velvollisuus puuttua häirintään ja syrjintään sekä edistää aktiivisesti yhdenvertaisuutta, painottaa yhdenvertaisuusvaltuutettu Kristina Stenman tiedotteessa.

Homo- ja transfobiaan on puututtava määrätietoisesti ja tehokkaasti, hän vaatii.

Kuluneena kesänä useisiin Pride-tapahtumiin on kohdistunut häirintää. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin on kohdistettu vihaa ja heidän oikeuksiaan on kyseenalaistettu julkisessa keskustelussa, kuvailee Stenman.

Savonlinnassa räjähti pullopommi

Esimerkiksi Savonlinnassa räjäytettiin elokuun lopulla pullopommi lähellä puistoa, jossa Pride-tapahtuma oli meneillään. Poliisi otti kiinni kaksi teini-ikäistä, joita epäillään pullopommin valmistuksesta.

Itä-Suomen poliisi kertoi tuoreeltaan, että ei ole varmuutta siitä, oliko pullopommi tarkoitettu häiritsemään Pride-tapahtumaa. Poliisi kertoi selvittävänsä myös sitä, liittyykö tapaus kaupungin taidelukiolaisiin kohdistuneisiin kiusaamistapauksiin.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu Stenman huomauttaa, että yhdenvertaisuus ei välttämättä tarkoita kaikkien samanlaista kohtelua. Syrjinnän vaarassa olevia ihmisryhmiä voi olla perusteltua tukea erityistoimenpiteillä.

–  Esimerkiksi juuri Pride-liputus on näkyvä symbolinen tapa osoittaa tukea vähemmistöille ja edistää yhdenvertaisuutta, Stenman sanoo.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje