Pääministerille kaavaillaan turvallisuuspolitiikan neuvonantajaa

Pääministerille ollaan valitsemassa oma turvallisuuspolitiikan neuvonantaja, joka ehdittäneen nimetä vielä ennen eduskuntavaaleja. Kuvassa pääministeri Sanna Marin (sd.). LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa
Pääministerille ollaan valitsemassa oma turvallisuuspolitiikan neuvonantaja, joka ehdittäneen nimetä vielä ennen eduskuntavaaleja. Kuvassa pääministeri Sanna Marin (sd.). LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

Pääministerille suunnitellaan omaa turvallisuuspolitiikan neuvonantajaa. Viran perustaminen on parhaillaan valmisteilla valtioneuvoston kansliassa. Asetus on lausuntokierroksella ministeriöissä, presidentin kansliassa ja Puolustusvoimien pääesikunnassa. Hankkeesta kertoi ensimmäisenä Yle.

Viran tarvetta perustellaan Nato-jäsenyyden luomalla uudella tilanteella, kun turvallisuuspoliittisten asioiden merkitys kasvaa myös pääministerin ja valtioneuvoston kanslian tehtävissä. Samalla valtioneuvoston kansliaan perustettaisiin turvallisuuspoliittisen neuvonannon yksikkö.

–  Turvallisuuspoliittisen neuvonantajan tehtävän ja uuden erillisyksikön perustaminen vahvistaisivat Nato-jäsenyyden edellyttämällä tavalla valtioneuvoston kanslian valmiuksia avustaa pääministeriä tämän tehtäviin kuuluvissa turvallisuuspoliittisissa asioissa, todetaan muistiossa.

Asetusluonnoksen mukaan valtioneuvoston kanslian tehtäviin lisättäisiin pääministerin avustaminen turvallisuuspoliittisissa ja Euroopan hybridikeskukseen liittyvissä asioissa.

–  Ehdotetut muutokset eivät muuttaisi ministeriöiden välistä toimialajakoa, mutta ne korostaisivat turvallisuuspoliittisten asioiden kasvavaa merkitystä myös pääministerin ja valtioneuvoston tehtävissä, muistiossa sanotaan.

Ylen mukaan neuvonantaja ehdittäneen nimittää ennen eduskuntavaaleja. Neuvonantajan virka tulisi avoimeen hakuun, ja rekrytoinnin olisi määrä alkaa jo ennen kuin asetus tulisi voimaan 1. maaliskuuta. Lausuntokierros päättyy torstaina.

Kummastuttanut muissa hallituspuolueissa

Muissa hallituspuolueissa kuin SDP:ssä on herättänyt kummastusta se, että viran perustamista suunnitellaan pikaisesti jo tällä vaalikaudella, vaikka osa Nato-jäsenyyteen vaativista Nato-ratifioinneista puuttuu edelleen.

Eräs hallituslähde arvelee STT:lle, että viran nopealla perustamisella pääministeri Sanna Marin (sd.) haluaisi näpäyttää kokoomusta, joka hätyyttelee pääministerin paikkaa ja on pitänyt esillä Nato-Suomen käytänteiden rakentamista ensi vaalikaudella.

Hallituksen joulukuussa antaman Nato-lakiesityksen mukaan presidentti edustaisi Suomea Naton huippukokouksissa. Presidentin kanslian organisaatioon kuuluu ulko- ja turvallisuuspoliittinen neuvonantaja. Tehtävää hoitaa nyt Petri Hakkarainen.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje