Lumiveistokset ja köyhän curling virittelivät kaskislaisia hiihtolomaan

KASKINEN Arja Grönvik toimitus@pohjalainen.fi


Kaskisissa hiihtoloma alkoi leppoisasti ulkoilutapahtumalla, jonka seurakunta ja kaupungin vapaa-ajan jaosto olivat järjestäneet Arto Koiviston Sininen hetki -ravintolan rantaan. Noin 70 kaupunkilaista perheen voimin oli tullut paikalle sunnuntaita viettämään ja rakentamaan lumesta taidetta. Heitä opastivat ähtäriläiset lumiveiston mestarit Matti Koskela, Matti Vanhatupa, Aimo Lampinen ja Pirkko Salomaa.

Yhdessä ähtäriläiset ja kaskislaiset loivat hienoja eläinaiheisia veistoksia: joutsenen, hylkeen ja karhun. Vapaa-ajan jaoston jäsen, päiväkodin johtaja Hilkka Udd teki lasten kanssa lohikäärmettä.

Ähtärissä lumiveisto on melkein kuin kansanlaji, ja ähtäriläiset ovat lajissa Suomen parhaimmistoa. Nelihenkinen ähtäriläinen joukkue voitti aikanaan 1990-luvulla lumiveiston MM-kisassa Japanissa pronssijan.

- Nykyään teemme tilaustöitä talvitapahtumiin, esimerkiksi Tuurin miljoonapilkkiin, Pirkko Salomaa kertoo.

Kaskisten tapahtuman ohjelmassa oli myös uusi laji, jääcurling. Reikä oli porattu jäähän, ympärille punainen ympyrä, ja curling-rata oli valmis. Mehupullo toimitti pelivälineen tehtävää. Epäviralliseksi ja ylivoimeksi Kaskisten curling-mestariksi kruunattiin Lasse Pettersson.

Lisäksi perheen pienimmille oli ikiomia leikkejään kaupungin hollantilaisen vaihto-oppilaan ohjauksessa. Metsä-Botnian palomieskerhon Matti Seppälä ja Sirpa Tarkka paistoivat makkaraa.

Tapahtuman vetäjinä toimivat Kaskisten kaupungin puolesta liikunta- ja nuorisosihteeri Pirjo Nylund sekä seurakunnan puolesta Karijoen ja Kaskisten kuntien nuoriso-ohjaaja Juhani Metsäranta. Seuraava tapahtuma Arto Koiviston rannassa Kaskisissa on jäämaraton 10. maaliskuuta.