Mannisen epäillään aloittaneen vuodot vaalitentin aattona

HELSINKI STT-Rami Mäkinen

Tasavallan presidentin entisen neuvonantajan Martti Mannisen epäillään aloittaneen salaisten tietojen vuotamisen vain päivää ennen television ensimmäistä suurta vaalitenttiä.

Helsingin käräjäoikeus käsitteli maanantaina Mannisen luo tehtyyn kotietsintään perustuvaa takavarikkoasiaa. Oikeudenkäyntiasiakirjoista ilmenee, että hänen salassapitorikoksensa epäillään alkaneen 28. tammikuuta.
Ylen A-Studion kolmen suurimman puoluejohtajan välinen vaalikeskustelu käytiin seuraavana päivänä 29. tammikuuta. Irak-kysymys nousi heti esille silloisen oppositiojohtajan Anneli Jäätteenmäen (kesk.) ja pääministerin Paavo Lipposen (sd.) väittelyssä.
He kinasivat muun muassa lupauksista, jotka Lipposen on sanottu antaneen Yhdysvaltain presidentille George W. Bushille näiden tavatessa Washingtonissa viime joulukuussa. Mannisen epäillään vuotaneen Jäätteenmäelle tietoja ulkoministeriön raporteista, jotka koskivat juuri Lipposen ja Bushin joulukuisia keskusteluja.

Pääministerinä saatu aineisto eri asemassa
Lipposen ja Bushin keskustelujen lisäksi Mannisen epäillään toimittaneen Jäätteenmäelle runsaasti muutakin ulkoministeriön salassa pidettävää aineistoa, kuten raportteja ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) keskusteluista.
Virkasalaisuuden rikkomisen uskotaan jatkuneen 16:een huhtikuuta eli siihen asti, kun presidentti nimitti Jäätteenmäen pääministeriksi 17. huhtikuuta..Paaministerinä Jäätteenmäellä on ollut laajemmat oikeudet kuin oppositiojohtajana saada käyttöönsä salaiseksi luokiteltuja ulkopoliittisia asiakirjoja.
Mannista epäillään virkasalaisuuden rikkomisesta ja Jäätteenmäkeä yllytyksestä siihen. Tapaus on paraikaa syyteharkinnassa valtakunnansyyttäjänvirastossa, jonne poliisi toimitti esitutkintapöytäkirjat syyskuun lopussa.
Rikostarkastaja Markku Nisulan mukaan poliisilla ei ole tällä hetkellä meneillään uusia selvityksiä vuotojupakkaan liittyen. Ulkoministeriön tietohallintojohtajan Martti Favorinin mukaan ministeriökään ei ole ryhtynyt toimiin Mannisen aiemman toiminnan saattamiseksi poliisin tutkittavaksi.

Kotietsintä tehtiin kuulustelun jälkeen
Helsingin rikospoliisi teki kotietsinnän Mannisen asuntoon Kauniaisissa 12. kesäkuuta. Jäätteenmäki oli edellisenä päivänä käynyt ensimmäistä kertaa poliisin kuulusteltavana.
Tuolloin Jäätteenmäkeä kuulusteltiin vielä todistajana, epäilty hänestä tuli vasta myöhemmin. Kuulustelupäivänä Jäätteenmäki oli yhteydessä myös presidentti Tarja Haloseen, joka on sanonut kuulleensa tuolloin ensimmäisen kerran Mannisen osuudesta jupakkaan.

Poliisi tutki myös virkahuoneen
Presidentin lehdistöpäällikkö Maria Romantschuk vahvisti maanantaina STT:lle, että poliisi on etsinyt Irak-vuotoon liittyvää aineistoa myös Mannisen virkahuoneesta presidentin linnasta.
Siitä ei ole tietoa, takavarikoitiinko Mannisen virkahuoneesta mitään. Hänen kotoaan poliisi takavarikoi kannettavan tietokoneen, tietokonelevykkeitä sekä Anneli Jäätteenmäen viime vuonna julkaistun kirjan Sillanrakentaja.
Ne otettiin talteen Mannisen rivitaloasunnon yläkerrassa sijaitsevasta työtilasta. Tietokone palautettiin Manniselle 26. kesäkuuta eli kaksi päivää sen jälkeen, kun presidentti oli nimittänyt Matti Vanhasen (kesk.) uuden hallituksen.
Yhä takavarikossa ovat 31 levykettä ja kirja. Takavarikon alkuperäinen määräaika umpeutui sunnuntaina, minkä takia valtionsyyttäjä Jarmo Rautakoski haki Helsingin käräjäoikeudelta jatkoaikaa syytteen nostamiselle, jotta takavarikko voitaisiin pitää voimassa.
Käräjäoikeus myönsi jatkoajan sillä perusteella, että tavaroilla voi olla merkitystä todisteina.
Syyttäjän vaatimusta ei vastustettu, sillä Manninen tai hänen asianajajansa Matti Wuori eivät olleet läsnä käräjäoikeuden istunnossa.