Alko otti ohjat käsiinsä, hyvä

Suomessa on tällä haavaa noin 300 Alkon viinakauppaa. Niistä suurin osa eli arviolta 200 myymälää on K- tai S-ryhmän kauppojen yhteydessä.

Muidenkin kauppaketjujen kanssa on tietysti jonkinlaista yhteistyötä.

Suomen lähikaupan Siwojen yhteydessä toimii kolme liikettä. Yksi näistä on Lappajärvellä. Saksalaisen Lidlin myymälöiden yhteydessä toimii nyt neljä Alkoa, kun Kauhavalla liike muutti K-marketin yhteydestä.

Kun tiedossa on lisäksi se, että kuluvan vuoden aikana koko maassa syntyy vielä neljä uutta Siwa-Alko-yhdistelmää, ymmärtää hyvin, että johtavan päivittäistavaraketjun S-ryhmän kakkosmies, kenttäjohtaja Arttu Laine on ”polttanut päreensä”.

Menestyvän alueosuuskauppa KPO:n toimitusjohtajana ja Pohjanmaan kauppakamarin puheenjohtajana toiminut Laine on tällä viikolla myöntämissään lehtihaastatteluissa todennut yksiviivaisesti, etteivät Alkon myymälöiden sijoitusratkaisut ole läpinäkyviä ja avoimia.

Hän myös väittää, että aikaisemmin Alko teki sijoittumista koskevat päätöksensä liiketaloudellisin perustein, mutta nyt taustalla näyttää olevan yhä enemmän poliittista harkintaa.

Kovaa puhetta arvostetulta kauppakamarimieheltä, jonka odottaisi ennen muuta vaalivan yritysten tasavertaista kohtelua ja yhtäläisiä toimintaedellytyksiä.

Kyllä meidän tavallisten tallaajien näkökulmasta aikaisempi tilanne näytti siltä, että K- ja S-ryhmä jakoivat Alkon myymälät sulle mulle -periaatteella. Ja seurauksena oli tilanne, että vetovoimaiset Alkot vahvistivat osaltaan kahden johtavan kaupparyhmän asemaa.

Nythän niiden yhteinen markkinaosuus on jo selvästi yli 80 prosenttia. Eikä ylivoimaisuus ja kilpailun väheneminen ole aina ollut kuluttajien edun mukaista. EU-alueen hintavertailut osoittavat, että meillä syödään kalliimpaa ruokaa kuin muualla.

Tätä taustaa vasten onkin myönteistä se, että työ- ja elinkeinoministeriö sanoo suoraan uudessa kilpailun edistämisohjelmassaan, että Alkon myymälöiden nykyinen sijainti vahvistaa tarpeettomasti kahden suurimman kaupparyhmän kilpailuetua.

Esimerkki Vaasasta. Takavuosina yksi kaupungin kolmesta Alkosta toimi Vetokannaksen Siwan vieressä. Paikka oli hyvä, koska oli sopivasti suurten kaupunginosien Kotirannan, Isolahden ja Gerbyn läheisyydessä sekä Raippaluotoon johtavan tien varrella.

Sitten tuli ilmoitus, että Alko muuttaakin Kivihaan Citymarketin yhteyteen.

Ajatus tuntui jo tuolloin hullulta, koska läheisyydessä, muutaman sadan metrin päässä toimi jo Prisman Alko.

Samasta yksiköstä oli kiinnostunut myös ketjuihin kuulumaton Vaasan Minimani. Se jäi kuitenkin nuolemaan näppejään, vaikka pystyi osoittamaan asiakasvirtansa ja myyntimääränsä valittua paikkaa suuremmiksi.

Kun Arttu Laine muistuttaa erityisesti siitä, etteivät Alkon uusissa sijoittumista koskevissa linjauksissa liiketaloudelliset seikat juuri paina, Minimanin esimerkki osoittaa, ettei aikaisemminkaan niille juuri arvoa annettu.

Myös Vaasan keskustassa tapahtunut muutos hämmästyttää. Aikaisemmin Tammipihan kiinteistössä toiminut Alkon myymälä muutti muutama vuosi sitten sadan metrin matkan Citymarketin yhteyteen.

On hyvä asia, että vihdoinkin Alkon sijoittamispäätöksillä lisätään oikeasti kaupan kilpailua.

SEPPO NURMI

Kirjoittaja on

vaasalainen toimittajaLuetuimmat kolumnit
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa