Amerikkalainen ei tunne laulunsa sanoja

TÄHTILIPPU JA kansallislaulu. Siinä kaksi amerikkalaiselle todella tärkeää ja vakavasti otettavaa asiaa, eräs tuttavani selitti minulle. Hän valisti minua, että Yhdysvallat on laaja valtio, jonka alueet sekä asukkaat ovat kovin erilaisia, mutta heillä kaikilla on jotain yhteistä: vankkumaton kunnioitus isänmaata ja itsenäisyyttä kohtaan.


Tottahan on, että amerikkalaiset osoittavat herkästi isänmaallisuuttaan lipulla, ja kansallislaulun soidessa käsi kohoaa kuin huomaamatta sydämen päälle, oli sitten kyseessä mikä tahansa tilaisuus urheilusta politiikkaan.

Mutta muutaman vuoden takaisen maanlaajuisen tutkimuksen mukaan kaksi kolmesta amerikkalaisesta ei osaa kansallislaulunsa sanoja ja harva tietää, että amerikkalaisen itsenäisyyden symbolin sävel on vanha brittiläinen juomalaulu.YHDYSVALTAIN KANSALLISLAULUN sanat kertovat vuoden 1814 syyskuusta, kun amerikkalaiset ja britit sotivat Marylandissa lähellä Baltimorea ja amerikkalaiset puolustivat nuorta kotimaataan McHenryn linnoituksesta käsin.

Britit olivat jo polttaneet Capitolin kukkulan sekä Valkoisen talon Washingtonissa, ja Yhdysvaltain tulevaisuus oli vaarassa.LAKIMIES JA pöytälaatikkorunoilija Francis Scott Key seurasi, kuinka britit pommittivat McHenryä, ja sitten yön pimeydessä tykit vaikenivat. Key ei tiennyt, oliko britit lyöty vai oliko linnoituksen puolustus sortunut, mutta auringon noustessa hän näki tähtilipun liehuvan linnoituksen yllä. Hän purki helpotuksensa sanoiksi, ja niin syntyi nelisäkeinen runo, jolle hän antoi nimeksi Defense of Fort M'Henry, McHenryn linnoituksen puolustus.

Ei ole täysin varmaa oliko Keyn alkuperäinen tarkoitus tehdä runostaan laulu, mutta pian runon julkaisemisen jälkeen sitä alettiin laulaa, ja säveleksi otettiin lontoolaisen herrasmiesten juomakerhon suosima laulu.PRESIDENTTI WOODROW Wilson päätti vuonna 1916, että Keyn runosta tulee kansallislaulu, jota soitetaan sotilaallisissa tapahtumissa, mutta vasta vuonna 1931 Yhdysvaltain kongressi teki siitä virallisen kansallislaulun, nimeltään The Star Spangled Banner. Runon neljästä säkeistöstä lauletaan vain ensimmäinen.

Mitä taas tähtilipun kunnioittamiseen tulee, ei voi kuin hieman ihmetellä sitä, millä tavoin arvostus tuodaan esille. Toki lippuvala opetetaan jo tarhaiässä ja monet koulut aloittavatkin työpäivänsä vakuuttamalla uskollisuutta lipulle. Lippuvala siksi, että valtio ja uskonto pidetään tarkasti erillään toisistaan, ja muun muassa kunnallisissa kouluissa ei sallita minkäänlaisia uskonnollisia tapahtumia tai tilaisuuksia, ei edes aamuhartautta.LIPUN KUVIOT on painettu kaikkiin mahdollisiin tuotteisiin, esimerkiksi kesäaikaan pyyhkeisiin, uimapukuihin sekä alusvaatteisiin.

Ennen heinäkuista itsenäisyyspäivää markkinoille tulivat tavalliseen tapaan kaikki mahdolliset tähtikuvioin koristellut tuotteet lautasliinoista ilmapalloihin ja paperilautasiin.

Yhdysvallat viettää syntymäpäiväänsä heinäkuussa, mutta tähtilipun oma virallinen päivä on kesäkuussa.LIPPUA OLI juhlittu eri tavoin ympäri maata jo 1800-luvun lopulta lähtien, ja viimein presidentti Harry Truman teki kesäkuun 14. päivästä lippupäivän vuonna 1949.

Kesäkuussa 1777 syntyneestä tähtilipusta on 27 erilaista versiota, sillä tähtiä on lisätty sitä mukaa kun uusia osavaltiota on liitetty liittovaltioon ja tähden muoto on muuttunut vuosien varrella.

Nykyisessä lipussa on 50 tähteä, mutta Puerto Ricossa on jo suunniteltu uusi malli, jossa on 51 tähteä. Saari on Yhdysvaltoihin kuuluva itsehallintoalue, joka havittelee osavaltion asemaa.VARPU SIHVONEN Kirjoittaja on New Yorkissa asuva toimittaja


Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa