Anvian ja Elisan rumentunut riita

Ei tainnut Teuvan suuri poika Veli-Matti Mattila ymmärtää minkälaiseen betonipuolustukseen Pohjanmaalla keräännytään oman puhelinyhtiön ympärille.

Elisan toimitusjohtaja epäilemättä odotti, että suuri teleoperaattori kaappaisi Anvian yhtä helposti kuin muut pienemmät puhelinfirmat tätä ennen. Nyt meneillään on täysi rähinä, joka kestää pahimmillaan vuosia.

Pohjanmaalla vaakakupissa ovat ennen muuta veroeurot ja työpaikat. Vuonna 1882 perustetusta Waasan Telefooniyhdistyksestä versonut Anvia on nähty jonkinlaisena pohjalaisen itsellisyyden symbolina.

Anvian työntekijät onnistuivat hätistelemään valtaajan nurkistaan viimeksi kuusi vuotta sitten, jolloin teleoperaattori DNA sai hankittua lähes viidenneksen Anviasta. Työntekijät saivat keräämiensä valtakirjojen avulla pidettyä omistuksen Pohjanmaalla.

Elisan eli entisen Helsingin Puhelinyhdistyksen yritysostoja ovat olleet muun muassa Tampereen, Jyväskylän ja Joensuun puhelinyhtiöt. Nämä retket olivat Elisalle lastenleikkiä tähän mittelöön verrattuna.

Keskiviikon yhtiökokouksessa Elisa sai käräjäoikeudelta suosiollisen päätöksen, jossa hylättiin 6 500 Anvian tytäryhtiöiden ääntä.

Tätä päätöstä ruoditaan nyt juurta jaksaen monen juristin voimin. Anvian taru voi yhä jatkua, jos se saa hylätyt äänet takaisin seuraavaan kokoukseen. Muuten on vaikeaa.

Osakesäästäjien puheenjohtaja, Vaasan yliopiston professori Timo Rothovius pitää luultavana, että Anvian katolla liehuu vielä Elisan lippu. Niin järeitä ovat jätin askeleet.

Viimeksi Hietalahden jalkapallokatsomossa kuulin arvioita, kuinka Elisan tähtäimessä on vain ja ainoastaan Anvian kassa. Samaan hengenvetoon mainittiin, että jos valtaus onnistuu, voi jättää hyvästit työpaikoille.

Totta varmasti on, että Elisan tarkoituksena ei ole säilyttää työpaikkoja, vaan tehdä rahaa. Niin yritys toimii. Yhtä lailla totta on, että teleala on niin kovassa puristuksessa, että yritysten sulautumiset eivät tähän lopu.

Elisa ja Sonera vastaavat kahdesta kolmannesta telealan investoinneista Suomessa. Elisa investoi noin 200 miljoonalla eurolla vuodessa. Alasta on tullut mammuttien temmellyskenttä, jossa pienen on vaikea selvitä.

Anvia ja Elisa kiistelevät monesta asiasta eikä vähiten hinnasta: Elisa tarjoaa 2 000 euroa osakkeelta, mutta Anvian tilaaman arvion mukaan oikea hinta olisi 2 400 euroa.

Myös tekniikka erottaa. Elisa vannoo modernin mobiilitekniikan nimeen. Anvian valttina ovat nopeat valokuituyhteydet, jotka Pohjanmaalla ovat maan ketterimmät. Anvian ylpeys on viihdepalvelu Watson, joka ei kalpene Elisa Viihteelle.

Yhdessä asiassa Veli-Matti Mattilan kannattaisi muistella juuriaan. Pohjanmaalla ei nokkavasti komentelevia herroja suuremmin arvosteta. Hänen kannattaisi pitää tiukemmassa lieassa juristijoukkonsa, jonka kukkoilu herätti laajalti närkästystä yhtiökokouksessa.

Koppava käytös voi käydä kalliiksi, sillä maine on ankarasti kilpaillussa bisneksessä tuiki tärkeä. Pohjalainen voi suuttuessaan olla pitkävihainen. Paha kello kuuluu kauas.

Mattila itse korosti kokouksessa voimakkaasti sitä, että Etelä-Pohjanmaalla varttuneena hän pyrkii tekemään alueelle hyvää. Sanoihin ei suhtauduta Pohjanmaalla kepeästi. Lupaukset voi joutua jopa lunastamaan.

TONI VILJANMAA

toni.viljanmaa@i-mediat.fi

Twitter: @TSViljanmaa

Kommentoi