Chisun lauluissa hellyyttä ja ironiaa

Kuulin viime syksynä radiosta hunajaisen naisäänen laulavan. Laulaja tulkitsi tekstiä, härnäsi ja fraseerasi äänellään häpeilemättä ja rajojaan kokeillen. Iskelmän tekstissäkin tuntui olevan sisältöä ja sanottavaa.


Nuoremmat kuuntelijat valistivat, että laulava ilmiö on nimeltään Kisu. Ihmettelin, miksi tyttö on napannut saman taiteilijanimen kuin Kristian Jernström aikoinaan. Tämä vanhempi Kisu lauloi muun muassa menestyskappaleen Uneen aika vaipuu joskus hyvin kauan sitten.

Härnäävä hunajainen pupu ei jättänyt rauhaan, vaan minun oli pakko kavuta nettiin. Sieltähän löytyi Chisu, joka on kaikkea muuta kuin nykyisin Inkoon Degerbyssä kyläkauppaa pitävä Kisu Jernström.

Nettikäynnin jälkeen ostin Chisun tuoreen albumin, jota löytyi yksi ainoa kappale reissun varrelta huoltoasemalta.

Chisu eli Christel Sundberg on 28-vuotias helsinkiläissyntyinen laulaja, lauluntekijä, sanoittaja, säveltäjä, sovittaja ja tuottaja. Lapsekkaalta näyttävän blondin ensimmäinen julkisesti esitetty kappale oli Wikipedian mukaan Tampereen Särkänniemen huvipuiston kummitusjunan taustamusiikki.

Tämän vuoden Emma-gaalassa Chisu pokkasi kolme palkintoa. Vuoden biisi- Emma irtosi kappaleesta Baden-Baden. Chisun toinen levy Vapaa ja yksin sai kriitikoilta parhaan albumin palkinnon. Merkittävin voitto taitaa olla Vuoden tuottaja- palkinto, jonka Chisu sai ensimmäisenä naispuolisena tuottajana.

Tv:n Strada ohjelmassa Chisu kertoi aloittaneensa musiikkikokeilut jo lapsena. Luonnonlahjakkuus oli kokeilemalla onnistunut miksaamaan tavallisilla kotilaitteilla innostavaa musiikkia. Ennen musiikkiuraansa Chisu työskenteli vaatekaupassa.

Chisun Vapaa ja yksin - lbumin lopussa on lause, joka taitaa olla kappaleet sanoittaneen ja säveltäneen muusikon motto. "Suurin ja nöyrin kiitos musiikille. Se antaa sen verran, mihin olet valmis."

Laulajattaren teksteissä viehättää niiden yllättävyys, aitous ja sanallinen nokkeluus. Chisun tulkinnassa on samanlaista luonnollista suorasukaisuutta kuin Maaritilla parhaimmillaan.

Miehistä viis kappaleessa Chisu julistaa naisellista itsenäisyyttään. "Mulla on rinnat ja Mullon mun luut ja mun 28 hammasta sua puree jos lähelle tuut. Mulla on kohtu ja pakastimessa purkkeja 5. Mullon nää kaikki siis, miehistä viis!"

Kuolemasta ja erosta Chisu runoilee satuttavasti Lähtö kappaleessa: "Sun sydämmes olkoon karttasi. Sun muistosi sun kotisi. Siel' ootan sua ainiaan."

Vapaa ja yksin- albumissa on toinen toistaan viehkeämpiä ja nokkelimpia riimittelyjä. Sadunomaista lumoa löytyy esimerkiksi Yksinäisen keijun tarinasta. Maan talouskriisi taas pelastetaan pullottamalla kyyneleet ja myymällä ne Saharaan.

Nimikappale Vapaa ja yksin on ironiaa tulvillaan. "Mä halusin olla Vapaa ja yksin. Mut joku sarvipäinen lisäs siihen - äinen. Musta tuli vapaa ja yksinäinen."

Lahjakkaalla laulajattarella näyttää olevan selkeä näkemys urastaan. Hän säveltää, sanoittaa ja tuottaa itse omat levynsä. Lisäksi Chisu on ennättänyt tekemään musiikkia ainakin Antti Tuiskulle, Tarja Turuselle ja Jipulle.

Chisun omaperäinen, täyteläinen ja yllättävä musiikki kuljettaa kuulijaansa tunnelmasta toiseen. Ensimmäinen kuuntelukerta ihastutti ja lamautti. Seuraavilla kerroilla paljastui tekstien nokkeluus ja ilmaisun moniselitteisyys. Rivien väleihin oli kätketty tervettä ihmissuhdeironiaa, josta tällainen keski-ikäinen jääräkin lumoutui. Maaliskuu näyttää todellakin olevan menollaan.


Raimo Hautanen / Kirjoittaja on seinäjokinen rehtori ja taidekriitikko


Luetuimmat kolumnit