Haravoinnin voi unohtaa

Kaikkien niiden, joille jokasyksyinen lehtien haravointi on vastenmielistä ja rankkaa, on hyvä tietää, että koko homman voi unohtaa. Kun asiantuntija eli hortonomi Pentti Alanko kehottaa jättämään lehdet haravoimatta, häntä on parasta uskoa.

Lehdet lannoittavat maata ja madot kuljettavat lehtiä syvälle kuohkeuttaen näin koko pihapiirin. Lapuan Paukun kulttuurikeskuksessa pidetyssä perinnekasvi-illassa hän valisti monessa muussakin asiassa.

Minulle selkävaivaiselle haravointi on ollut myrkkyä jo kauan aikaa enkä ole enää vuosiin haravoinut lehtiä kuin tuloreitiltä. Aikoinaan raadoin itseni kipeäksi haravoimalla ensin kaikki pihakoivujen lehdet kasoihin ja kärräämällä ne sitten kompostiin.

Syksyllä komposti oli muhkean kokoinen, mutta ei niistä lehdistä kovinkaan paljon multaa tullut.

Nyt pihakoivut on kaadettu, mutta naapurien puista ja omista pensaista lehtiä riittää ympäri tonttia.

Viime syksynäkin piti oikein hillitä ittensä, etten olisi tarttunut haravaan, kun ympäristö näytti jotenkin niin epäsiistiltä pudonneitten lehtien peittäessä kaiken.

Mutta keväällä kuolleita lehtiä näkyi enää vain paikka paikoin ja kesään mennessä loputkin lehdet olivat häipyneet.

Keväisin puutarhahommien alkaessa selkäni menee niskasta alaselkään asti aivan juntturaan eikä siihen auta kuin jäsenkorjaajan käsittely. Onneksi nykyään Lapuallakin, jossa kesäisin pääasiassa olen, on jäsenkorjaaja niin, että apu on lähellä.

Näin syksyllä riittää pienessäkin puutarhassa kykkimistä ja se tietää kivuliasta aikaa. Lapiohommat, kitkeminen ja jopa nurmikon leikkaaminen eivät sovi ollenkaan kropalleni.

Lapualaiset ystäväni jaksavat jatkuvasti ihmetellä, miksi takkuan juuresten ja kaiken maailman perennoiden kanssa, kun voisin laittaa koko tontin nurmikolle. Sitten ei tarvitsisi kykkiä perkaamassa; nurmikon leikkaaminen riittäisi ja se olisi helppoa hommaa.

Ilmeisesti ystäväni eivät joudu hoitamaan nurmikkoa tai sitten heillä on modernit ruohonleikkurit, jotka saa käyntiin helposti. Menetän hermoni joka kerta vanhaa konetta käynnistäessäni.

Annan ohjeitten mukaan koneelle ryyppyä ja yritän nykiä konetta käyntiin. Kesällä säiden ollessa lämpimät ja kuivat, homma hoituu melko helposti. Mutta annas olla, kun tulevat syksyn kosteat, koleat säät, kone ei käynnisty millään.

Eikä nurmikon leikkaaminen mitään helppoa hommaa ole. Pentti Alanko on samaa mieltä ja hän kehottikin tekemään puutarhasta rehevän ja monimuotoisen kukkien ja pensaiden täyttämän keitaan. Nurmikon osuuden voi hänen mielestään jättää minimaaliseksi. Bravo, tuon halusinkin kuulla!

Hän neuvoi myös tekemään suunnitelmia ennen taimikauppaan ryntäämistä. Ja kun sitten ollaan hankkimassa taimia kuten näin syksylläkin tehdään, pitäisi ostaa enemmän kuin yksi taimi kutakin lajia.

Useimmat perennat ovat kauniimpia ryhminä ja jos hankkii vain yhden taimen, saa odotella useamman kesän ennen kuin se on levinnyt näyttävämmäksi ryhmäksi. Ja voihan käydä niinkin, että se ainokainen taimi heittää henkensä.

RITVA LÖFBERG

Kirjoittaja on lapualaislähtöinen journalistiLuetuimmat kolumnit