Joko pian saapuu Kiakko-Häjyt?

Voi jesus, kyllä on mukavaa olla oikeassa. Oikeen olen piehtaroinut hyvän olon tunteessa.

Vaasan Sport meni ja hävisi taas kerran nousukarsinnan. En ole ollut häviöstä tyytyväinen vaan siitä, että mä oon oikias!

Lueskelin vanhoja kolumneja. Neljä vuotta sitten ehdotin vanhan Vaasan läänin alueelle Kiakko-Häjyjen perustamista. Pari vuotta sitten muistutin asiasta.

Nyt Sportti voitti taas Mestis-mestaruuden, kuten on voittanut monena muunakin kautena. Aina on lähdetty suurella sykkeellä kohti SM-liigaa ja palattu kotkan siivet riekaleina takaisin Vaasan kivisille rannoille. Niin tänäkin vuonna.

Liigakarsinnassa vastaan tuli Tampereen Ilves. Piesty Ilves, joka oli liigan heittopussi ja huonoin joukkue. Silti tuo vain kolmella jalalla kulkenut tupsuhäntä rökitti Vaasan punakoneen. Ei Ilveksellä oikeasti ollut hätää missään vaiheessa. Ne halusivat kerran hävitä ja siirtää voittojuhlat kotihalliinsa.

On totuus, että Vaasan Sport on pelannut yhden kauden SM-liigassa. Vuonna -75 Sport pääsi mukaan, koska oli perustamassa koko liigaa. Vuosi piisasi sitä vauhtia rantaruottalaasille. Sen jälkeen Sport on rämpinyt alemmilla sarjatasoilla. Miksi?

Tämä on nytkolmas kerta kun muistuttelen Kiakko-Häjyjen perustamisesta.

Vielä kerran, rautalangasta vääntäen, mahdollisimman yksinkertaisesti selostan, mistä on kysymys. Vaasan, Seinäjoen, Kokkolan, Kauhavan ja kaikkien niiden ympärillä olevien maakuntien on yhdistettävä voimansa ja perustettava Vaasan Sportin valmiin organisaation päälle uusi, ylväs Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan parhaita ominaisuuksia uhkuva jääkiekkoseura Kiakko-Häjyt. Edelleen ihmettelen, ettei täältä uhoamisen, painimisen, pullistelun ja itsekehun kulttuurista ole tullut yhtään kunnon jääkiekkoseuraa. Tuon laitoihin taklailun, kiekon paukuttelun ja kuvioluistelun luulisi olevan meidän identiteettimme leipälaji.

Okei, ei me kyllä joukkuepelaajia olla, sitä oppia voitaisiin ammentaa vanhalta seuralta Vaasan Sportilta.

Kiakko-Häjy -faneja olisi molemmissa Pohjanmaissa yhteensä noin neljäsataa tuhatta. Firmoja, joilla olisi tarjota pätäkkää, olisi niitäkin satoja. Tervajoella on jo kuulemma katsottu tontinpaikkaa Vaasan ja Seinäjoen väliin Tervajoki-areenalle, Kiakko-Häjyjen kotihallille.

Kyllä mä tiedäntätä kirjoittaessa, ettei tästä mitään tule. Ei Vaasa ja Seinäjoki mahdu samaan kaukaloon. Se on kuin tuulehen huutelis hyviä ehdotuksia.

Ehkä käykin niin kuin Ilkka-lehdellä ja Vaasa-lehdellä on käynyt.

Seinäjoki ja sen ympärillä oleva vahva maakunta perustaa itse Kiakko-Häjyt, S-Kiekon organisaation päälle. Keräävät rahat eteläpohjalaisilta yrityksiltä. Saavat maakunnan ihmiset mukaan. Käyttävät parhaita omia, ja ostavat loput pelaajat, joilla on meirän mieli ja pikkuusen edes kieli.

Ensin uudelle yritykselle takin liepeissä nauretaan, kunnes huomataan, että pirulauta nehän on tosissaan. Maakunta hamuaa Häjyjen osakkeita. Kiakkoolijat nousee liigaan vuonna 2017, vuonna 2018 Vaasan Sport nöyrtyy ostotarjouksen edessä ja yhdistyy kaikessa hiljaisuudessa yhdeksi joukkueeksi.

Vaasan Sport saa pitää nimensä ja pelata kaikessa rauhassa ykkösdivaria. Kiakko-Häjyt on kuitenkin pääseura ja pelaa silloin suurella syrämellä SM-liigamestaruudesta myös vaasalaisten puolesta! Historialla on tapana toistaa itseään...

Simo Ralli

Kirjoittaja on kitaristi ja maanviljelijä Teuvalta.


Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa