Kolumni: Elämä muuttuu laitapuolellakin

Perinteinen pimeän viinan myynti on loppunut. Valtion viinan myyminen ei veronalennusten jälkeen ole enää kannattanut trokareille. Trokarit myyvät nykyään halvempaa itäviinaa kovaan hintaan. Hinnat pidetään korkeina velkamyynnillä ja kiskurikoroilla.

Loppumassa ovat reseptiväärennyksetkin, kun nyt sähköiset reseptit ovat tulleet pakollisiksi. Siwoja ei enää ryöstetä, koska niitä ei enää ole.

Kassakaappeja tyhjennetään edelleen, mutta niitä ei enää murreta paikalla. Kaapit viedään muualle murrettaviksi. Näin tapahtui viimeksi kaksi vuotta sitten, kun isokyröläisestä autoliikkeestä vietiin kaappi Vöyrille aukaistavaksi.

Muutokset ovat tapahtuneet runsaan 20 vuoden aikana, joina olen seurannut lainrikkojuutta ja lainkäyttöä. Historiaan siirtyneiden rikosten tilalle on tullut uusia. Niitä on tullut internetin ja kansainvälistymisen vanavedessä.

Internet on toiminut etenkin huijareiden kasvualustana. Sen myyntisivustoilla ollaan myyvinään ja ostavinaan. Uusinta uutta ovat tekaistulla henkilöllisyydellä esiintyvät auervaarat. He kinuavat rahaa netin deittisivustoilla tekaistuilla tarinoilla.

Suomen EU-jäsenyys on tuonut Pohjanmaallekin kesäisen rikosturismin. Muualta EU-alueelta tullaan tänne levittämään väärää rahaa ja tekemään asuntomurtoja.

Muu kansainvälistyminen on tuonut ihmissalakuljetuksen, ihmiskaupan ja rahamuulit. Työperäistä ihmiskauppaa on Pohjanmaalla paljastunut silmiinpistävän paljon. Tuorein rikosepäily on virinnyt vöyriläisellä maatilalla.

Rahamuulit kuljettavat rikollisjärjestöjen rahoja ja pesevät niitä pankkitiliensä kautta. Pohjanmaalta yritettiin ensimmäisiä rahamuuleja värvätä valheellisilla työpaikkailmoituksilla viime syksynä. Poliisi epäilee, että värväystä johdettiin Isosta-Britanniasta.

Rikollisuus voidaan edelleen jakaa kolmeen tyyppiin.

Suurinta osaa voisi nimittää vaikka ”kännisekoiluiksi”. Tähän lajiin kuuluvat juoksukaljan hakemiset ja muut myymälävarkaudet. Siihen kuuluvat myös kilikalikeikat eli päähänpistosta ja suunnittelematta tehdyt murrot. Teot liittyvät hallitsemattomaan alkoholin käyttöön. Rikokset ovat keino saada rahaa juopotteluun.

Osa teoista tehdään siksi, että ollaan holtittomasti humalassa. Tehdään sellaista, mitä selvin päin ei tehtäisi. Ryöstetään ohikulkija, varastetaan auto, aloitetaan kapakka- tai katutappelu. Ryyppykämpässä tulee riitaa ja lyödään puukolla.

”Ihmissuhdesotkut” ovat laji, joka tuottaa maan synkintä rikollisuutta, parisuhdeväkivaltaa, henkirikoksia, perhesurmia ja vainoamista. Niitä saavat aikaan päättyneet parisuhteet ja kolmiodraamat. Syinä ovat hylätyksi tuleminen, loukattu itsetunto ja niiden nostattama viha. Osa teoista on laajennettuja itsemurhia, kuten tapahtui Laihialla joulukuussa neljä vuotta sitten.

”Rikoksen hehkusta” on kyse silloin, kun asialla ovat ammattilaiset. He suhtautuvat työhönsä vakavasti ja suunnittelevat ne huolella. Tekijät ovat yleensä keski-ikäisiä, ja useilla on vankilataustaa. Teot ovat hyvin toteutettuja, ja saaliit ovat suuria.

Pohjanmaalta hyviä esimerkkejä ovat 1990-luvun leimamerkki- ja dollariväärennykset.

Viime vuosikymmeneltä esimerkiksi käyvät markettien rahalähettien ryöstöt Lapualla, Kauhajoella ja Nurmossa.

Tuoreimpana esimerkkinä tulee mieleen ”Suomen suurimmaksi taideväärennysjutuksi” kutsuttu rikoskokonaisuus. Juttu on vireillä Helsingin käräjäoikeudessa. Vahvasti vaasalaisvetoisessa jutussa puhutaan yli kymmeneen miljoonaan nousevista törkeistä petoksista.

Tähän maan suurimpaan tapaukseen onkin hyvä lopettaa näiden asioiden puntarointi ja siirtyä eläkepäiville.

toimitus@pohjalainen.fi

KommentoiLuetuimmat kolumnit