Kolumni: Hädässä on auttajia, jäätyjiä ja filmaajia, kirjoittaa uutispäällikkö Mikko Kallionpää Vaasan jäähallin konserttionnettomuudesta

Pohjalaisenkin verkkosivuilta löytyvä video Vaasan jäähallin Raskasta Joulua -konsertin onnettomuudesta on rajua katseltavaa.

Konsertin juontaja Tony Kakko juttelee yleisölle mukavia jouluisia asioita, kun yhtäkkiä hallin katosta kuuluu rytinää. Valtava vasaran muotoinen ilmastointiputki putoaa yleisön joukkoon, ja perässä seuraa käärmemäinen valokisko.

Putki rysähtää alas isolla voimalla. Nähdyn perusteella on aika uskomatonta ja onnekasta, että kukaan ei kuollut.

Lukuisat valokuvat ja videot onnettomuudesta kertovat, miten nopeasti yleisön joukosta säntää ihmisiä auttamaan putken tai kiskon iskun saaneita uhreja.

Eräässä valokuvassa näkyy hienosti, kuinka miehet ja naiset nostavat kookkaan ilmastointiputken yhteistuumin ilmaan, jotta alle jääneet saadaan turvaan.

Useiden silminnäkijöiden haastatteluiden perusteella mitään suurta paniikkia ei hallissa ollut. Loukkaantuneet saatiin nopeasti hoitoon, ja katsojat ohjattiin ulos reippaasti ja määrätietoisesti.

Tällainen tapahtumien kulku kertoo ihan tavallisten ihmisten kyvystä toimia vaistojensa varassa onnettomuuden sattuessa, auttamisenhalusta.

On hyvä tietää, että jos Vaasassa järjestettävässä yleisötilaisuudessa joskus tulevaisuudessa tapahtuu vastaavaa tai pahempaa, tyypeillä ei mene sormi suuhun, vaan heti aletaan pelastushommiin.

Jotkut konsertinkävijät tunnustivat, että he jähmettyivät paikoilleen eivätkä pystyneet hetkeen tekemään yhtään mitään.

Tämä on inhimillistä. Monet ihmiset eivät joudu kertaakaan elämänsä aikana kokemaan tai näkemään vakavaa onnettomuutta. Siksi ei voi etukäteen tietää, kuinka itse reagoisi.

Valokuvista ja videoista näkee myös, että moni kuvasi konserttia kännykkäkameralla. Etenkin videoista on suurta hyötyä tapahtuman syitä tutkiville poliiseille.

Poliisi pyysi julkisuudessa katsojia lähettämään tallenteita virkavallalle, ja niitä myös saatiin. Erityisen arvokkaita ovat pätkät, joissa näkyy putken ja valokiskon putoaminen.

Moni myös päätti kuvata permannolla irtaimiston raivaamista sen sijaan, että ehätti itse apuun muutaman metrin päähän.

Tämä tuntuu jopa irvokkaalta, mutta on tavallaan ymmärrettävää. Jos ei tiedä mitä tehdä, tekee edes jotain. Vasta jälkikäteen tulee mieleen, että olisi voinut tehdä muutakin.

Toivottavasti kaikki loukkaantuneet toipuvat täyteen kuntoon fyysisesti ja henkisesti.

Tällä viikolla kävi Pohjalaisen jutusta ilmi, että ainakin yhden loukkaantuneen vammat olivat huomattavasti vakavammat kuin aluksi luultiin.

Jahka vahingot saadaan korjattua ja halli otetaan uudelleen käyttöön joulun jälkeen, on katastrofikonsertti ensimmäisenä ajatuksissa halliin astuessa.

Se ajatus menee nopeasti ohi. Ei voi elää niin, että alati miettii mitä kaikkea pahaa voi tapahtua.

KommentoiLuetuimmat kolumnit