Kolumni: Haluaisitko työskennellä yrityksessä, jossa on viisituntinen työpäivä?

Haluaisitko työskennellä yrityksessä, jossa on viisituntinen työpäivä?

Viisituntinen työpäivä kuulostaa vitsiltä, mutta pieni saksalainen digitaaliseen viestintään erikoistunut yritys Digital Enabler päätti viime vuoden lokakuussa ottaa kokeilumielessä sellaisen käyttöön. Työviikon mitta väheni siten 40 tunnista 25 tuntiin. Työpäivä kestää normaalitilanteessa kello kahdeksasta kello yhteen iltapäivällä. Viikonlopputyöt yritys lopetti. Palkat ja lomat eivät muuttuneet.

Digital Enablerin kokeilun piti alun perin jatkua tämän vuoden helmikuun loppuun, mutta sitä jatketaan tämän vuoden elokuulle. Väliaikatuloksia omistaja Lasse Rheingans kuvaili verkkolehti Benton haastattelussa lupaaviksi. Yrityksen työn laatu on parantunut ja työntekijät ovat tyytyväisempiä. Mahdolliseksi työpäivän lyhentämisen teki yrityksen sisäisten prosessien tehostaminen.

Kokeilu on herättänyt kiinnostusta. Sanomalehti Westfalen-Blatt:in mukaan työaikakokeilua seurataan myös yliopistollisen tutkimuksen kautta.

Utopialta kuulostava hanke saattaa ennakoida suurempaa työelämän mullistusta. Saksassa on vuosien ajan ollut havaittavissa pieni trendi, jossa lähinnä korkeakoulutetut ovat pyrkineet lyhentämään työaikojaan palkkojensa kustannuksella, eli downshiftaamaan. Tavoitteena on yleensä ollut elämänlaadun kohottaminen.

Downshiftaaminen on usein ollut pienen piirin etuoikeus. Viime kuukausina työajat on Saksassa kuitenkin otettu laajemmassa piirissä käsittelyyn. Saksan metallityöntekijöiden ammattiliitto IG Metall vaati vuoden alussa käydyissä työehtosopimusneuvotteluissa palkankorotusten rinnalla lisää joustavuutta työaikoihinsa ja sai vaatimuksensa läpi.

Liiton työntekijät saivat mahdollisuuden lyhentää määräaikaisesti viikottaista työaikaansa 28-tuntiseksi kahden vuoden ajaksi. Sopimus takaa paluun täyteen työaikaan määräaikaisen työajanlyhennyksen jälkeen. Osa-aikatyö ei ole siten enää loukku, josta ei ole paluuta, kuten usein menneisyydessä.

Samalla avattiin mahdollisuus muuttaa osa palkankorotuksista lomiksi. Sopimus koski vain Baden-Württembergin osavaltiota Lounais-Saksassa, mutta sen on arvioitu olleen keskustelunavaaja sekä muiden osavaltioiden ammattiliitoille että muille työaloille.

Työaikakeskustelulle on Saksassa tarvetta. Useimmille saksalaisille työajan joustaminen on tarkoittanut lähinnä työelämän vähittäistä hivuttautumista vapaa-ajan tilalle. Maaliskuun alussa työelämän tulevaisuutta tutkivan IZA-instituutin julkistaman raportin mukaan jokainen saksalainen työntekijä uhraa keskimäärin viisi tuntia viikossa vapaa-ajastaan työasioille. Tasapaino työ- ja vapaa-ajan välillä on Saksassa pahasti vinksallaan.

Saksalaisessa yhteiskunnassa eri tasoilla käytyjen työaikakeskustelujen taustalla kulkee suuri kysymys siitä, miten varmistaa elämänlaatu nopeutuneen työelämän sekä digitaalisen kommunikaation myötä huvenneen vapaa-ajan keskellä.

Keskustelu työajan lyhentämisestä ei todennäköisesti ole helppo, sillä Saksassa, kuten Suomessakin, ihmisen arvoa määritellään pitkälti työn kautta. Jos runsaat ylityöt ovat rinnastettavissa kunniamerkkiin, lyhyemmän työviikon puolestapuhujia saattaa olla vaikea löytää. Juuri sen vuoksi lyhyemmän työpäivän kokeilijat ovat tärkeitä.

Isokyröläislähtöinen opettaja, joka työskentelee Saksassa

Kommentoi