Kolumni: Jihadismin juurisyyt piilevät länsimaissa

Viime kuukausien terrori-iskuja Isossa-Britanniassa voi kutsua yksinäisten susien teoiksi tai kansainvälisemmin do-it-yourself -jihadismiksi. Terroritekoja EU-maissa tilastoiva Europol nosti vuoden 2016 raportissaan esille juuri yksittäisistä tekijöistä nousevan vaaran.

Yksittäisten tekijöiden iskut ovat usein vähemmän tuhoisia, mutta niiden onnistumisen mahdollisuudet ovat suurempia.

Suuri koordinoitu isku edellyttää laajaa valmistelua, jonka julkitulon vaara on suuri. Tämä selittää sen, että Ison-Britannian tiedustelupalvelut ovat kyenneet estämään menneen kolmen vuoden aikana yhteensä kaksitoista jihadistista terroritekoa.

Maan kansallinen lainsäädäntö ja tiedustelutoiminta soveltuvat siis varsin hyvin terrorismin torjuntaan.

Suurin osa viime vuosina EU:n alueella tunnistetuista jihadistisista terroristeista on EU-maiden kansalaisia. Lontoon toissalauantaisesta iskusta tähän asti saatujen tietojen valossa tämä tieto pätee myös kaikkiin Ison-Britannian viime aikaisiin iskuihin.

Tekijät olivat asuneet maassa jo pidempään ja olivat osa maan kolmemiljoonaista muslimiyhteisöä.

Ison-Britannian muslimineuvosto raportoi tilastotutkimuksessaan vuonna 2015, että etenkin musliminuoria koskevat huolenaiheet ovat alisuoriutuminen koulutuksessa ja työelämässä, opettajien heihin kohdistamat alhaiset odotukset, rasismi ja islaminvastaisuus.

46 prosenttia Ison-Britannian muslimeista elää maan köyhimpään kymmenykseen kuuluvilla asuinalueilla. Muslimien työttömyysluvut ovat valtaväestöä suuremmat.

Faith Matters -niminen radikalisaationvastainen organisaatio Isossa-Britanniassa on todennut haastattelututkimustensa pohjalta, että maassa on satoja aikuisiän kynnyksellä olevia nuoria musliminaisia ja -miehiä, jotka mahdollisuuksiensa salliessa olisivat valmiita lähtemään Syyriaan taistelemaan Isis-järjestön riveihin.

Olosuhteet eivät tee ihmisistä terroristeja eivätkä vähennä heidän syyllisyyttä tekoihinsa, mutta niiden tunteminen auttaa ymmärtämään radikalisoitumisprosessia. Jotta tyytymättömyys muuttuu terrorismiksi, tarvitaan kipinäksi poliittinen ideologia.

Radikalisoitumista tutkivan ICSR-tutkimusjärjestön mukaan Isis on kunnostautunut viime vuosina länsimaissa elävien muslimien tavoittamisessa kohdennetun verkkoviestinnän avulla.

Pitkien tekstien sijaan Isis levittää yksinkertaisia grafiikoita sekä lyhyitä videoita. Heikot aineelliset olosuhteet, huono koulutustaso ja alhaiset tulevaisuudenodotukset ovat otollista kasvualustaa väkivaltaa lietsovalle maailmaa yksinkertaistavalle propagandalle.

Samanlainen tausta on muuten usein myös oikeistoradikalismiin päätyneillä nuorilla.

Heikko koulutustausta tulee esille erikoisella tavalla. Syyriaan matkaavien jihadistikokelaiden laukuista löytyy uutistoimisto AP:n mukaan usein yleisteos ”Islam for Dummies” täyttämään aukkoa taustatiedoissa.

Terrorismin vastaisen tiedustelutoiminnan rinnalla nousee esille kaksi muuta tekijää jihadismin kitkemiseksi.

Ensimmäinen on eriarvoisuuteen puuttuva sosiaalipolitiikka.

Toiseksi on huomioitava, että länsimaissa toteutettu jihadistinen terrorismi on levinnyt suureksi osaksi länsimaiden omien muslimiyhteisöjen keskuudessa. Siten ne ovat merkittävässä asemassa radikalisoitumisen estämiseksi.

Isokyröläislähtöinen opettaja, joka työskentelee Saksassa

Kommentoi






Luetuimmat kolumnit
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa