Kolumni: MM-kulta integraatiossa

Riippumatta siitä onko kiinnostunut jalkapallosta vai ei, niin keneltäkään ei varmasti ole jäänyt huomaamatta, että Ranska voitti MM-kultaa jalkapallossa muutama viikko sitten.

Tv-ruuduissa asiantuntijat ylistivät vuoron perään tuulennopeaa Mbappea sekä nokkelaa Griezmannia, myös valmentaja Deschamps sai paljon kiitosta onnistuessaan voittamaan maailmanmestaruuden niin valmentajana kuin pelaajana.

MM-kullan voittoon on vaikuttanut myös asia joka ei välttämättä ole saanut yhtä paljon huomiota kuin ansaitsisi, nimittäin menestyksellinen, suurta osaa Ranskan pelaajajoukkoa koskeva integraatio. Samuel Umtiti on syntynyt Kamerunissa ja Paul Pogballa on guinealaiset vanhemmat, muutamia mainitakseni.

Jalkapallon avulla he ovat onnistuneet integroitumaan ranskalaiseen yhteiskuntaan ja ovat erinomainen todiste siitä, mitä voi tapahtua, kun hyödynnetään eritaustaisten ja eri kulttuureista tulevien ihmisten osaamista.

Nämä hienot esimerkit toimivasta integroinnista saavat minut miettimään, olemmeko me suomalaisessa jalkapallossa yhtä hyviä, vai onko tämä osa-alue jossa voisimme kehittyä? Olemmeko niin avoimia kuin annamme ymmärtää? Onko jalkapalloympäristö Suomessa maahanmuuttajaystävällinen? Vai ovatko jalkapallosuomen sisäänrakennetut rakenteet este ulkomaista syntyperää oleville nuorille?

Mielestäni on olemassa hyödyntämätöntä potentiaalia, jota emme käytä hyväksi samassa mittakaavassa kuin Ranskassa tai Belgiassa. Toki tätä löytyy, kuten esimerkiksi Albion Ademi ja Mohamed Abukar U-19-joukkueesta, joka pelasi EM:ssä, tai Hetemajn veljekset, joiden kanssa minulla itselläni on ollut kunnia pelata monta kertaa. Verrattuna muihin maihin, olen sitä mieltä, että heitä tulisi olla enemmän.

Monimuotoisuus rikastaa yhteiskuntaa. Mielestäni se voisi olla osa suomalaisen jalkapallon rikastamista, suuremmassa määrin kuin tällä hetkellä.

Toisinaan muutokseen tarvitaan myönteinen erikoiskohtelu, olipa kyseessä naisten saaminen johtaviin rooleihin tai kykyjen hyödyntäminen, x-tekijä, joka maahanmuuttajilla yleensä on.

Ranska voitti, kiitos Deschampsin johtajuuden, Kanten väsymättömän juoksun ja Varanen puolustuspelin. Mutta yksi syy heidän menestykseensä MM-kisoissa Venäjällä oli se, että Ranska oli yksi niistä maista, joka onnistui parhaiten integroinnissaan. Tämä on asia, jota ei sovi unohtaa.

Inspiroitukaamme Ranskasta ja ponnistelkaamme vielä enemmän saadaksemme maahanmuuttajataustaisia pelaajia maajoukkuetasolle asti.

Uskon, että tämä olisi tehnyt meidät vieläkin paremmaksi.

Tim Sparv

Oravaisista lähtöisin oleva jalkapalloilija, joka pelaa ammatikseen Tanskassa

KommentoiLuetuimmat kolumnit