Kolumni: Monikielisyys on kultaa

Tanska, ruotsi, suomi, norja, englanti, hollanti ja saksa ovat kieliä, joita puhutaan työympäristössäni. Ei pidä myöskään unohtaa paikallisia kieliä, joita meidän nigerialaispelaajamme puhuvat.

Jalkapalloympäristö on tunnetusti monikielinen. On kiehtovaa nähdä, kuinka erilaiset kielet ja kulttuurit tapaavat kentällä sekä sen ulkopuolella. Voin kuvitella, että kielellisesti se ei kuitenkaan ole niin paljon erilaista, kuin esimerkiksi ABB:llä tai Wärtsilässä.

On etuoikeus saada asua ja tehdä työtä ulkomailla.

Näen etuoikeutena sen, että olen saanut kokea uskomattoman paljon, ja nyt en puhu ainoastaan jalkapallosta vaan myös kaikesta, mitä sen ympärillä tapahtuu. Ihmisten tapaamisia, paikkoja ja tapahtumia, jotka ovat muokanneet minut sellaiseksi kuin olen tänään.

Mutta työnantajan vaihtaminen ei ole aina helppoa, vaikutit millä alalla tahansa.

Ja jos uusi työnantajasi on ulkomailla, vaikeudet voivat olla vielä isompia.

Meidät suomalaiset tunnetaan vähän liian hiljaisina ja ujoina. Se on väite, jota en ollenkaan allekirjoita.

Sen sijaan olen huomannut vuosien aikana suomalaisissa urheilijoissa, kuinka hyviä he ovat sosiaalisesti ja vastuunkantavia tavalla, joka antaa kaikua ja jonka vanavedessä tulevat sukupolvet voivat kulkea.

On tärkeää integroitua uuteen ympäristöön, kun muutat toiseen maahan. Ajattele asiaa positiivisesti ja yritä kehittyä ihmisenä, kun olet töissä ulkomailla.

Kuulen usein, kuinka paljon pelaajia arvostetaan seurassa, jos pelaaja näyttää kiinnostuneisuutta kenttien ulkopuolisissa asioissa. Jos fanit jotain arvostavat, niin ainakin se on se, että osaat kommunikoida heidän kanssaan heidän omalla kielellään.

Litmanen, Tihinen, Moisander, Halsti, Hetemaj ja muut ovat oppineet uuden kielen nopeasti.

Plussapisteet ovat ropisseet, kun he ovat osanneet puhua joukkuekavereilleen ja medialle ilman, että heidän on tarvinnut vaihtaa englantiin.

Nämä ovat asioita, jotka eivät aina näy kentälle asti, mutta kuitenkin sellaisia asioita, jotka saavat heidän työnantajansa ymmärtämään, että he eivät ole tulleet pelaamaan ”ainoastaan” jalkapalloa.

Minua edeltänyt sukupolvi on tehnyt moniin vaikutuksen ja antanut suomalaisista hyvän kuvan.

Suomalaisten kanssa on helppo olla tekemissä. Olemme avoimia, uteliaita ja haluamme tehdä asioita, niin kuin kuuluisikin tehdä.

Se on varmasti auttanut monia pelaajia löytämään uuden seuran, kun seura tietää, että pelaaja tulee sopeutumaan nopeasti ja murheettomasti.

Asenne ruotsin kieltä kohtaan maassamme vaihtelee, mutta haluan kuitenkin uskoa, että monikielisyys nähdään etuna eikä haittana. Kielikylvyn suosio on kasvanut, kun vanhemmat ovat nähneet monikielisyyden edun.

Kielikylpy on aivan loistava alku nuoren lapsen elämään. Jalkapallotermejä lainaten, voisi sanoa että kaksikieliset johtavat ottelua 1–0 jo ennen kuin peli, elämä, on edes alkanut.

Oravaisista lähtöisin oleva jalkapalloilija, joka pelaa ammatikseen Tanskassa

KommentoiLuetuimmat kolumnit