Kolumni: Monikulttuurisuus tuo talouteen kasvua

Viime viikkojen poliittisen kuohunnan yhteydessä on paljon keskusteltu maahanmuutosta ja monikulttuurisuudesta. Keskustelua on lähinnä käyty siitä, kuinka suuri ongelma maahanmuutto on.

Selvää on, että hallitsematon maahanmuutto ja huonosti hoidettu uusien suomalaisten kotouttaminen johtavat ongelmiin.

Aivan yhtä selvää, on että kehittyäkseen ja pärjätäkseen alati kiristyvässä kansainvälisessä kilpailussa suomalainen yhteiskunta tarvitsee maahanmuuttajia.

Jos katsoo, missä osissa maailmaa taloudellinen menestys on parasta, niin havaitsee, että näitä alueita yhdistää yksi tekijä. Nämä alueet ovat hyvin monikulttuurisia.

Luovuus ja voimakas kehitys, uuden ideointi ovat parhaimmillaan alueilla, joissa on osaajia eri puolilta maailmaa. Nämä alueet ovat tunnettuja erilaisuuden hyväksymisestä ja suvaitsevaisuudestaan.

Kaikissa Euroopan maissa käydään voimakasta keskustelua maahanmuutosta, ja niin pitääkin.

Tässä keskustelussa on syytä katsoa vähän kauemmaksi taaksepäin ja arvioida, mitä merkitystä maahanmuutolla on ollut.

Ne maat, joihin maahanmuutto on todella kovasti aikoinaan suuntautunut, ovat taloudellisesti kehittyneet huomattavasti nopeammin 200 viime vuoden aikana kuin maat keskimäärin.

Maahanmuutosta ovat hyötyneet mm. Yhdysvallat ja Australia.

Isoon-Britanniaan on jo vuosisatoja tullut maahanmuuttajia erityisesti silloisista ja nyttemmin entisistä siirtomaista.

He ovat tulleet työn perässä ja sopeutuneet englantilaiseen yhteiskuntaan. Tehneet työnsä, maksaneet veronsa ja kasvattaneet siinä sivussa lapsensa, jotka jo ovatkin syntyperäisiä brittejä.

Suomi on pieni ja avoin kansantalous. Meille kävisi huonosti, jos kansainvälisen kaupan ja työvoiman vapaan liikkuvuuden rajat alkaisivat sulkeutua. Tai jos jostain käsittämättömästä syystä päättäisimme ne itse sulkea.

Mikäli Suomi haluaa pärjätä talouden kiihtyvässä kilpailussa ja turvata näin suomalaisten hyvinvointi, on meidän kyettävä houkuttelemaan tänne myös maahanmuuttajia.

Meidän on aivan turha kuvitella, että kansainvälisillä markkinoilla toimivan yrityksen tuotekehitys voidaan toteuttaa Suomessa vain suomalaisin voimin.

Tarvitaan monipuolista osaamista ja eri alueiden kulttuurien ymmärtämystä. Siksi tarvitaan maahanmuuttajia.

Jos Suomi ei kykene houkuttelemaan maahanmuuttajia, siirtyvät myös suomalaisten työpaikat muualle. Ne siirtyvät maihin, jotka houkuttelevat ihmisiä ympäri maailmaa.

Vaasalla on kaikki edellytykset kehittyä ja pärjätä hyvin talouden kilpailussa. Moni vaasalaisyritys toimii kansainvälisillä markkinoilla.

Menestyminen uusien investointien houkuttelemisessa edellyttää sitä, että Vaasa profiloituu monikulttuurisena, avoimena ja suvaitsevaisena kaupunkina, jonne ulkomaalaisenkin on helppo tulla töihin.

Vastuualueen johtaja Elinkeinoelämän keskusliitossa

KommentoiLuetuimmat kolumnit